ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Χορταστικό αφιέρωμα για τον Λοτρέκ στο Μπενάκη

chortastiko-afieroma-gia-ton-lotrek-sto-mpenaki-2209488

Αν κάποιος καλλιτέχνης μπορεί να διεκδικήσει την πατρότητα της εικαστικής αφίσας, τότε αυτός είναι ο Τουλούζ-Λοτρέκ. Μέσα από τη δική του εμμονή να ζωγραφίζει το εφήμερο της παρισινής βραδινής ζωής, μέσα από τα δικά του έντονα χρώματα και την αγάπη του για τα ιαπωνικά χαρακτικά, όλος ο κόσμος ανακάλυψε πώς μια επιφάνεια χαρτιού μπορεί να αποκτήσει δική της οντότητα.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο πως όταν, το 2001, συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τον θάνατο του χαράκτη και ζωγράφου, εκατό κορυφαίοι γραφίστες από όλο τον κόσμο σχεδίασαν από μία αφίσα, τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Παρουσιάστηκαν στην έκθεση Le Nouveau Salon des Cent, στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι, τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς, και αργότερα ταξίδεψαν σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Δεκαεπτά χρόνια μετά, το Μουσείο Μπενάκη, το περιοδικό GR Design και η Alpha Bank παρουσιάζουν την έκθεση «Το Νέο “Salon des Cent”». Η Διεθνής Εκθεση Αφίσας-αφιέρωμα στον Τουλούζ-Λοτρέκ εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στο κτίριο της οδού Πειραιώς. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε χάρις στην ιδέα της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας της συλλογής της Alpha Bank, Ειρήνης Οράτη, η οποία είχε δει μια εκδοχή της έκθεσης αυτής στη Γαλλία το 2009 και αποφάσισε πως θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιαστεί εμπλουτισμένη και στην πατρίδα μας.

Η ελληνική έκθεση για τον Τουλούζ-Λοτρέκ, εκτός από τα αρχικά 100 έργα των ξένων γραφιστών, έχει μερικές πολύ σημαντικές προσθήκες, που της αλλάζουν τη μορφή και τη φέρνουν πιο κοντά στο δικό μας κοινό.

Αφενός, συμπεριλαμβάνει επιπλέον δεκαέξι φρεσκοφτιαγμένες αφίσες που δημιουργήθηκαν από ισάριθμους Ελληνες δημιουργούς, με τις ίδιες προδιαγραφές του 2001. Ανάμεσά τους είναι ο Διαμαντής Αϊδίνης, ο Δημήτρης Αρβανίτης, ο Ευάγγελος Κασσαβέτης, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Γιάννης Κουρούδης, ο Μενέλαος Κουρούδης, ο Τάσος Παυλόπουλος, ο Στέφανος Ρόκκος, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά.

Αφετέρου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει πέντε πρωτότυπες αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ χρονολογημένες από το 1891 έως το 1895 και μία του Πιερ Μπονάρ για την έκθεση Salon des Cent του 1896, από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης. Πρόκειται για έναν αντιπροσωπευτικό μικρό πυρήνα, ένα δείγμα του πρωτογενούς υλικού από το οποίο πήραν ιδέες και έμπνευση όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Πορτρέτα

Επίσης, την έκθεση πλαισιώνουν πορτρέτα του Τουλούζ-Λοτρέκ, φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές, σε sketchbooks από τους σπουδαστές της Σχολής Βακαλό. Οι υφές και οι αποχρώσεις των χαρτιών αποτέλεσαν το δημιουργικό υπόστρωμα για έναν ευφάνταστο ζωγραφικό πειραματισμό με την προσωπογραφία του σημαντικού Γάλλου καλλιτέχνη. Tην επιμέλεια του συγκεκριμένου εγχειρήματος έχει η εικαστικός Αντζι Καρατζά, καθηγήτρια της Σχολής Βακαλό.

Διάλεξη

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. Τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της, στις 9/11, η Ντανιέλ Ντεβίνκ, διευθύντρια του Μουσείου Τουλούζ-Λοτρέκ στο Αλμπί, την πόλη που γεννήθηκε ο καλλιτέχνης, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Οι αφίσες του Τουλούζ-Λοτρέκ», στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.