Είκοσι επτά Ελληνες εικαστικοί αποβιβάζονται στο Πεκίνο

Είκοσι επτά Ελληνες εικαστικοί αποβιβάζονται στο Πεκίνο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Θεσσαλονίκη, τις ημέρες της ΔΕΘ, είχε γεμίσει τις κεντρικές της αρτηρίες με κινεζικά φαναράκια δίπλα στα φώτα των δρόμων. Η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα, μια και το 2017 είναι το Ετος Ελλάδας – Κίνας. Τώρα, είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να μεταβεί στο Πεκίνο, μέσω της έκθεσης που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με επιμελήτριες τη διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και τη διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Συραγώ Τσιάρα. Η έκθεση, που αποτελεί παράλληλη διοργάνωση της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Πεκίνου, εγκαινιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι 27 συμμετέχοντες της έκθεσης «Το Σώμα – Η Ψυχή – Ο Τόπος. Σύγχρονοι Ελληνες Καλλιτέχνες» έρχονται, μέσω των έργων τους, να επισημοποιήσουν τη θέση που αρχίζει δειλά δειλά να καταλαμβάνει η σύγχρονη εγχώρια εικαστική σκηνή στον διεθνή στίβο. Με το σώμα, την ψυχή και τον τόπο, οι 27 εικαστικοί διερευνούν την παρουσία του σύγχρονου ανθρώπου ως συνόλου και όχι ως μιας «απλής» υπαρξιακής οντότητας. Με πλήθος διαφορετικών υλικών, μέσων και τεχνοτροπιών, οι δύο επιμελήτριες, Μαρία Τσαντσάνογλου και Συραγώ Τσιάρα, δηλώνουν μια λοξή ελληνικότητα, όπως εκείνη εκφράζεται καλλιτεχνικά στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή παγκοσμίως. Εξάλλου, τα έργα (ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση, βίντεο, σχέδιο, χαρακτική, φωτογραφία) που έχουν επιλέξει οι δύο ιστορικοί τέχνης παρουσιάζουν ακριβώς αυτή την οικουμενικότητα που μπορεί η σύγχρονη ελληνική εικαστική γλώσσα να μιλήσει, στο πλαίσιο της δικής της εξωστρέφειας και του ανοίγματος στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, στις 25 Σεπτεμβρίου οι επισκέπτες της Μπιενάλε του Πεκίνου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το διεθνές συμπόσιο για τις εθνικές συνεργασίες με την Κίνα στον χώρο των εικαστικών, με ομιλήτριες την καθ. Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ, και τη Μαρία Τσαντσάνογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση «Το Σώμα – Η Ψυχή – Ο Τόπος. Σύγχρονοι Ελληνες Καλλιτέχνες» εντάσσεται στο στρατηγικό πλαίσιο που έχει ορίσει το ΚΜΣΤ, προκειμένου να διευρύνει τη συνεργασία του με πολιτιστικούς φορείς της Κίνας.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μπάμπης Βενετόπουλος, Αικατερίνη Γεγησιάν, Μανώλης Γιανναδάκης, Γιώργης Γερόλυμπος, Βαγγέλης Γκόκας, Ρίτσαρντ Γουίτλοκ, Κορνήλιος Γραμμένος, Βασίλης Ζωγράφος, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Φωτεινή Καριωτάκη, Γιώργος Κατσάγγελος, Πάνος Κοκκινιάς, Σωτήρης Λιούκρας, Ανδρέας Λώλης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Μανόλης Μπαμπούσης, Κώστας Μπασάνος, Ράνια Μπέλλου, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Ελένη Παυλοπούλου, Βασίλης Πούλιος, Δανάη Στράτου, Πάνος Τσαγκάρης, Γιώργος Τσεριώνης, Ελλη Χρυσίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή