Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού

Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών και του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του King’s College London και σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 9:30-19:30, θα διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα για τη ζωή και το έργο της συγγραφέα και εικαστικού Νίκης Μαραγκού. Η ημερίδα έχει τίτλο «Κύπρος, γυναικεία φωνή και μνήμη: Λογοτεχνία, τέχνες και ιστορία στο έργο της Νίκης Μαραγκού» και θα διεξαχθεί στο κτίριο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών (Σουηδίας 52, 10676 Αθήνα) 

Μία μικρή εισαγωγή στο έργο της Νίκης Μαραγκού παρατίθεται στο δελτίο τύπου της ημερίδας: «Η Νίκη Μαραγκού ήταν μια συγγραφέας και εικαστική καλλιτέχνις σπάνιας ευαισθησίας, ευρείας μόρφωσης, και πολύπλευρης και έντονης δράσης και προσφοράς στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου. Ο πρόωρος θάνατός της το 2013 άφησε ένα μεγάλο κενό, σταματώντας απότομα μια πλούσια δημιουργική πορεία. Η ημερίδα αυτή αποσκοπεί στο να αποτιμήσει το έργο της Νίκης Μαραγκού, εντάσσοντάς το στο ευρύτερο πλαίσιο της νεότερης κυπριακής λογοτεχνίας, ιστορίας και τέχνης. Εκτός από την πεζογραφία και την ποίηση, θα εξεταστούν η σχέση της Νίκης Μαραγκού με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το θέατρο, και το βιβλίο ως υλική παρουσία. Θέματα που θα εξεταστούν είναι: γυναικεία γραφή, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία, εντοπιότητα και κοσμοπολιτισμός, ελληνισμός και Μεσόγειος, ιστορία και λογοτεχνία».

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι Ρόντρικ Μπίτον, καθηγητής στην έδρα «Κοραής» Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου και η Πολίνα Ταμπακάκη, ειδική επιστήμονας «Νίκη Μαραγκού», επίσης στο King's College του Λονδίνου. 

Η ημερίδα περιλαμβάνει δέκα επιστημονικές ανακοινώσεις με τους εξής ομιλητές (με αλφαβητική σειρά): Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ευριπίδης Γαραντούδης, Φλώρα Μανακίδου, Μαρία Μανδαμαδιώτου, Μαρία Νικολοπούλου, Ελένη Παπαργυρίου, Πολίνα Ταμπακάκη, Νίκος Φαλαγκάς και Νικολέττα Χατζηπαύλου. Τέλος, η ημερίδα θα κλείσει με Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Αποτιμώντας το έργο της Νίκης Μαραγκού», στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Μιχάλης Γκανάς, Διονύσης Καψάλης, Εντμέ Λεβέντη, Τζούλια Τσιακίρη, Μιλτιάδης Χατζόπουλος και Anna Boghiguian.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή