Μια ελληνοτουρκική πολιτιστική συνεργασία με επίκεντρο τη Σμύρνη

Μια ελληνοτουρκική πολιτιστική συνεργασία με επίκεντρο τη Σμύρνη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν κάποιος τιμά την ιστορία του, δεν σημαίνει πως εμβαπτίζει τη μνήμη στην εχθρότητα. Αντιθέτως, κοιτά το παρελθόν με αντικειμενική και ώριμη ματιά.

Μια επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σμύρνη στις 3 Οκτωβρίου, που διέπεται από αυτό ακριβώς το πνεύμα, εγκαινιάζει μια νέα εποχή.

Ο Δήμος Σμύρνης στην Τουρκία και ο Δήμος Νέας Σμύρνης στην Ελλάδα, ξεκινούν μια συνεργασία σε θέματα πολιτισμού. Ενενήντα πέντε χρόνια μετά την καταστροφή της πόλης και τον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου από τη Μικρά Ασία, δίνουν το παράδειγμα της συμπόρευσης και της συμφιλίωσης. Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι από την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση (και μάλιστα από έναν δήμο με προσφυγικές καταβολές) θα επισκεφθούν τον Δήμο Σμύρνης, με σκοπό τη μελλοντική συνεργασία, με σημαντικές πολιτιστικές δράσεις στις δύο πόλεις.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα επισκεφθεί την Τουρκία θα είναι ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο οποίος θα υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τον δήμαρχο του μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Αζίζ Κοτσάογλου. Θα συνοδεύεται από τον αντιδήμαρχο, πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βαγγέλη Χατζατουριάν, o οποίος σχεδίασε και συντόνισε την όλη δράση.

«Ολα ξεκίνησαν όταν πήγαμε στη Σμύρνη στις αρχές του χρόνου για τη λειτουργία στον Αγιο Βουκόλο, τον μόνο ναό που έμεινε όρθιος μετά την καταστροφή» λέει ο αντιδήμαρχος στην «Κ». «Σε συνεργασία με τη γενική πρόξενο της Ελλάδος, Αργυρώ Παπούλια, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια σύζευξη πολιτιστικής φύσης με τον Δήμο Σμύρνης και βρήκαμε θερμή ανταπόκριση και από την άλλη μεριά. Νομίζω ότι πολλοί απόγονοι των Μικρασιατών, όπου και αν αυτοί βρίσκονται ανά την Ελλάδα, θα ήθελαν μια στενή σχέση με τις προγονικές εστίες για να μη χαθεί η σύνδεση. Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία είχε θετική απήχηση».

Το βράδυ της ιστορικής συνάντησης του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Μέγαρο Πολιτισμού «Αχμέντ Αντνάν Σαϊγκούν», στο κέντρο της Σμύρνης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η 75μελής Κρατική Ορχήστρα Σμύρνης με μαέστρο τον διάσημο Χακάν Σενσόι. Θα ακουστούν τραγούδια της ελληνικής προσφυγιάς. Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις, όπως λέει ο αντιδήμαρχος, η ίδια συναυλία να πραγματοποιηθεί και στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής. Στον ίδιο χώρο, του «Αχμέντ Αντνάν Σαϊγκούν» θα φιλοξενηθεί επίσης έκθεση φωτογραφιών που έχει επιμεληθεί ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, με θέμα 60 σπάνιες καρτ ποστάλ από την περίοδο ακμής της Σμύρνης, οι οποίες δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα από την καθημερινή κοινωνική ζωή της πόλης. Οι φωτογραφίες προέρχονται κυρίως από το αρχείο του Ψηφιακού Μουσείου Σμύρνης & Νέας Σμύρνης, καθώς και από το προσωπικό αρχείο του Βαγγέλη Χατζατουριάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή