ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Mall Athens… υπό κατάληψη

to-mall-athens-amp-8230-ypo-katalipsi-2213106

Λέγεται «Art Take Over» και επιτελεί τον τίτλο του: ένα μεγάλο δίκτυο εικαστικών δράσεων καταλαμβάνει το Mall Athens. Το πολυκατάστημα ανοίγει τις πύλες του στους εικαστικούς και «παραδίδει» τα κλειδιά του. Από τις 6 και έως τις 22 Οκτωβρίου, το Mall Athens γίνεται ένα ανοικτό εκθετήριο αλλά και εργοστάσιο τεχνών, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να συναντηθούν με την τέχνη, αλλά και να εκπλαγούν από την… τυχαία συνάντηση μαζί τους. Εν προκειμένω, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τους περαστικούς, καθώς «πέφτουν» πάνω σε ένα έργο τέχνης ή κάποιο εργαστήριο φοιτητή ή αποφοίτου του Α΄ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ – η έκπληξη και η περιέργεια εναλλάσσονται.

Παρά ταύτα, ξεχωρίζουν τα τρία έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, σε συνεργασία με το ομώνυμο ίδρυμα, του δημιουργού που ταυτίστηκε όσο λίγοι με την εικαστικότητα της δημόσιας αρχιτεκτονικής. Παράλληλα, ο Ζογγολόπουλος συνομιλεί με την έκθεση γλυπτών από τους, μεταξύ άλλων, Γιώργο Χουλιαρά και Ολγα Γουλανδρή.

Ταυτόχρονα, οι δύο μεγάλες ομαδικές εκθέσεις, οι οποίες δίνουν μία πιο ολοκληρωμένη αίσθηση της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, είναι η έκθεση «Αγορά/Agora», με έργα 30 διακεκριμένων καλλιτεχνών, τα οποία πωλούνται υπέρ της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ). Μεταξύ των εικαστικών, οι Γιάννης Αδαμάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Αντώνης Τσακίρης, Μαρίνα Στελλάτου, Γεύσω Παπαδάκη. Η δεύτερη εκτενής έκθεση αφορά τις «Μικρές νεκρές φύσεις της Αθήνας», με επιλογή φωτογραφιών από την ομάδα «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα». Μεταξύ των καλλιτεχνών, οι Ανάργυρος Δρόλαπας, Ενη Κούκουλα, Κωνσταντίνος Πήττας, Ηλίας Γεωργουλέας, Μιχάλης Μαντζαβίνος.

Η επόμενη καλλιτεχνική συνομιλία εντοπίζεται στην έκθεση ελληνικής μόδας από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα και σε εκείνη του εικαστικού ενδύματος, «Fashion Tales», με σχέδια των Βούλας Καραμπατζάκη και Μάριου Βουτσινά, αλλά και Jean Dessès, George Stavropoulos και Γιάννη Ευαγγελίδη, καθώς και με την έκθεση «Shopping Bag», με βάση τη σακούλα. Ο «Μαγικός Κόσμος της Finos Film» υποδέχεται τους θεατές των σινεμά, δημιουργώντας μια παράδοξη γέφυρα μεταξύ του ασπρόμαυρου θεάματος με την τρισδιάστατη εικόνα της σύγχρονης δημιουργίας. Την ίδια στιγμή, επειδή το Mall Athens είναι και οικογενειακός προορισμός, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης συμμετέχει με έργα των «Μεγάλων Ζωγράφων» του.

Το εικαστικό «πείραμα» του Mall Athens μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της συνάντησης τέχνης και κοινού σε… απρόσμενο χώρο. Το βέβαιο είναι ότι έγινε ένα πρώτο, σημαντικό βήμα προσέγγισης με ευρείες ομάδες ανθρώπων. Μένει να δούμε και τη συνέχεια…

​​«Art Take Over», The Mall Athens, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού. Εως 22 Οκτωβρίου.