Οταν ο δάσκαλος και ο μαθητής εκθέτουν μαζί

Οταν ο δάσκαλος και ο μαθητής εκθέτουν μαζί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα όχι συνηθισμένο γεγονός εκτυλίσσεται στην εικαστική σκηνή αυτές τις μέρες. Η έκθεση «Unravelling the figure» (Αίθουσα Τέχνης Ena της kaplanon contemporary art, Βαλαωρίτου 9γ, έως 11/11) φέρνει σε διάλογο, ώσμωση, αντίστιξη και συνομιλία τον δάσκαλο και τον μαθητή. Δάσκαλος είναι ο 37χρονος ζωγράφος Αχιλλέας Πιστώνης και μαθητής ο 23χρονος νέος ζωγράφος Δημήτρης Αγγελόπουλος. Αυτή η σχέση μαθητείας, ακριβή, μύχια, κρυπτική, κυμαινόμενη ανάμεσα στη διδαχή και την απελευθέρωση, απέκτησε εξωστρέφεια μέσω της δημόσιας έκθεσής της. Προχθές ήταν τα εγκαίνια στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου και τον πρώτο λόγο είχε η ζωγραφική.

Ο Πιστώνης, ως καταξιωμένος εικαστικός, δείχνει έργα με βάρος και βάθος και η ωριμότητα που επιτυγχάνει παρασύρει και τον νεότερο Αγγελόπουλο να συνομιλήσει με αξιοπρόσεκτη αυτονομία. Σαφής η συγγένεια, αλλά όχι ασφυκτική. Ενεργή η ώσμωση και ανεπτυγμένη η διάθεση για εμβάθυνση σε μια παραστατική ζωγραφική που δοξάζει το βλέμμα και το σώμα. Η έκθεση, που επιμελείται ο γλύπτης Εκτωρ Παπαδάκης, φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο μια σειρά από καλά έως πολύ καλά ανθρωποκεντρικά έργα αλλά και μία σειρά από ερωτήματα για τον κόσμο της σύγχρονης παραγωγής, τα νέα ταλέντα, τις ευκαιρίες, το κοινό και τους συλλέκτες.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυριακή συγκατοίκηση των δύο ζωγράφων πρέπει να ιδωθεί και ανεξάρτητα της μαθητείας ή των γενεών. Να δημιουργείς στη σύγχρονη Αθήνα, να πασχίζεις και να υποφέρεις για τη ζωγραφική και ταυτόχρονα να απελευθερώνεις το έργο σου και τον μόχθο σου ελπίζοντας σε μια συνάντηση με το κοινό, είναι μια κοινή συνθήκη πάθους και αγωνίας για όλους τους δημιουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή