Γυναίκες και κορίτσια σε φως ονείρου

Γυναίκες και κορίτσια σε φως ονείρου

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα θηλυκό σύμπαν, ο κόσμος που αποκαλύπτει η ζωγράφος Ειρήνη Κανά είναι γεμάτος σύμβολα, μοτίβα, ψηφίδες και σήματα μιας ονειρικής τοιχογραφίας. Στη νέα της έκθεση, στην Γκαλερί Σκουφά, η Ειρήνη Κανά τολμάει με ακόμη περισσότερο χρώμα και με διάθεση να ξετυλίξει μία αφηγηματική σπονδυλωτή πινακοθήκη με μορφές γυναικών και κοριτσιών. Με καταγωγή από έναν συμβολικό εξπρεσιονισμό και με χρήση όλων των συμβόλων, από τη σελήνη έως τα φυτικά μοτίβα και από τη λάμψη της νύχτας έως την ευωχία μιας ουτοπικής «Αρκαδίας», τα έργα της Ειρήνης Κανά συνθέτουν έναν «τόπο» όπου κατοικούν ανθοστόλιστες Σειρήνες, γήινες Γοργόνες και φιδομαλλούσες Νεράιδες.

Μέσα σε αυτό το θερμό περιβάλλον, που η Ειρήνη Κανά κρατάει υπό έλεγχο με νυχτερινά πορτρέτα διάστικτα από τη λάμψη των αστεριών ή με τη μικρή πινακοθήκη των παιδικών μορφών, η αίσθηση που διαχέεται από την έκθεση είναι αυτή ενός μεταιχμίου στα όρια της ψευδαίσθησης. Τα κόκκινα, τα πράσινα, τα κίτρινα, τα ροζ και τα μπλε της Ειρήνης Κανά γεμίζουν το βλέμμα, δημιουργούν πλήρωση αλλά όχι κορεσμό, γεμίζουν ουρανούς, κήπους και λειμώνες ονείρων. Είναι ένα πυκνό σύμπαν, λεπτοκεντημένο και ερωτικά αγιογραφημένο, εσωστρεφές όσο και ολόφωτο, κρυπτικό όσο και διάφανο.

​​Γκαλερί Σκουφά, Σκουφά 4, έως 4/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή