Το εύθραυστο δέρμα στην ιστορία τέχνης και στη φιλοσοφία

Το εύθραυστο δέρμα στην ιστορία τέχνης και στη φιλοσοφία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δέρμα, αυτό το εύθραυστο αλλά και απρόσμενα ανθεκτικό όριο ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο, αποτελεί τον κεντρικό θεματικό άξονα ενός πρωτότυπου σεμιναρίου με τίτλο «Skin – In And Between Two Worlds», που αρχίζει μεθαύριο στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Η εικαστικός Χαρά Πιπερίδου θα μυήσει τους συμμετέχοντες στα μυστικά των σύγχρονων αισθητικών και κριτικών θεωριών περί τέχνης με τη συμβολή 11 προσκεκλημένων ομιλητών από τον χώρο των τεχνών και της διανόησης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την έννοια του δέρματος ως πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, ως «έδρα» των αισθήσεων, σύμβολο ερωτισμού, σημείο σύγκρουσης του ατόμου με τις επιταγές της κοινωνίας κ.ο.κ.

Στις δύο πρώτες, εισαγωγικές συναντήσεις, η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από γενικά ζητήματα σχετιζόμενα με τη σύγχρονη τέχνη και τις θεωρίες της, «ανοίγοντας» τον δρόμο για την ομιλία της σκηνοθέτιδος και ηθοποιού Ρούλας Πατεράκη, που στις 24 Νοεμβρίου θα καταπιαστεί με την «επαναφορά των αισθήσεων» και την πολυαισθητηριακή τάση της τέχνης του σήμερα. Ακολουθεί, την 1η Δεκεμβρίου, η επιμελήτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, η οποία θα εστιάσει στη νευροφυσιολογία της όρασης και στη σχέση τέχνης και εγκεφάλου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σίμος Κακάλας θα μιλήσει για το σώμα ως «ενεργό κατασκευαστή και πλαισιοθέτη της εικόνας». Τις διαστάσεις του ιδιωτικού χώρου θα σκιαγραφήσει η Αγλαΐα Παππά, η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου θα αναδείξει τη σημασία της «ανατομής» στη Δύση, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης θα δώσει έμφαση στην ερωτική διάσταση του σώματος και ο Αγγελος Παπαδημητρίου θα θέσει ερωτήματα για τη φύση του πόνου.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018 με τις ομιλίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Μαρίας Παπαδημητρίου και Γιώργου Τζιρτζιλάκη, της κινηματογραφίστριας και επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Εύας Στεφανή και της εικαστικού Αιμιλίας Παπαφιλίππου.

​​Εναρξη 3/11 στις 6 μ.μ. Πληροφορίες και συμμετοχές: 210-36.71.067-69.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή