Ενα σκονάκι έγινε τέχνη 20 χρόνια μετά

Ενα σκονάκι έγινε τέχνη 20 χρόνια μετά

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουκ ολίγες φορές μαθητές μηχανεύονται ευφάνταστους τρόπους για να περάσουν απαρατήρητο ένα σκονάκι σε ένα δύσκολο μάθημα. Οταν βέβαια ο μαθητής είναι σπουδαστής των καλών τεχνών, τα πράγματα αποκτούν ένα άλλο ενδιαφέρον. Κάπως έτσι ο Αντώνης Ντόνεφ αντιδρώντας στην αποστήθιση της εξεταστέας ύλης του βιβλίου «Το Χρονικό της Τέχνης» του Ερνεστ Χ. Γκόμπριχ και αξιοποιώντας το ταλέντο του στην καλλιγραφία χάραξε με βελόνα μια σελίδα από το βιβλίο σε κάθε ένα από τα 30 στιλό που είχε μαζί του σε μια εξεταστική της ΑΣΚΤ. «Ποτέ δεν μπορούσα να συγκρατήσω κάτι που μου επιβάλλονταν να διαβάσω. Ηταν ο τρόπος μου να αντιδράσω», λέει ο 39χρονος καλλιτέχνης.

Συνεχίζοντας την εργασία του πάνω στην προβληματική για τη συμβατική πρόσληψη της γνώσης και τη σχέση της με την τέχνη, ο Αντώνης Ντόνεφ παρουσιάζει απόψε τη νέα του έκθεση «The Cheat» στην γκαλερί Καλφαγιάν. Κεντρικό σημείο αποτελεί η «εξέλιξη» της μαθητικής του αντίδρασης που αποτελείται από 370 μαύρα στιλό τοποθετημένα επάνω σε διαδοχικές σειρές μαύρων τραπεζιών με χαραγμένες τις σελίδες του ογκώδους πονήματος στα αγγλικά. «Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να αμφισβητεί τα πάντα και να μη δέχεται αυτά που του σερβίρουν, είτε είναι γνώση, αυθεντία, ένα βιβλίο, χωρίς να ψάξει και μόνος του και να διασταυρώνει», τονίζει ο κ. Ντόνεφ.

Στην έκθεση, που σηματοδοτεί και την επανένωση του καλλιτέχνη με την γκαλερί, θα παρουσιαστεί επίσης μία σειρά σύνθετων κολάζ με κομμάτια από παλαιούς χάρτες άτλαντες που συμβολίζουν τα ρευστά γεωγραφικά όρια της εποχής μας και σε ένα άλλο επίπεδο τα όρια της γνώσης. «Για μένα σύνορα είναι οι άνθρωποι. Η πρόθεσή μου δεν είναι πολιτική αλλά η δουλειά μόνη της θέτει αυτά τα ζητήματα», τονίζει. Για την ιστορία ο Αντώνης Ντόνεφ δεν χρειάστηκε να κοιτάξει τα 30 στιλό του. Η χάραξη των σελίδων ήταν τόσο κοπιαστική, που στο τέλος έμαθε το κείμενο της ύλης.

​​«Τhe Cheat», Γκαλερί Καλφαγιάν, Χάρητος 11, εγκαίνια 8 μ.μ., έως 9/12

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή