Στο «πλανητάριο» του Βαν Γκογκ στο Μέγαρο Μουσικής, μία σύνθετη εμπειρία

Στο «πλανητάριο» του Βαν Γκογκ στο Μέγαρο Μουσικής, μία σύνθετη εμπειρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να περπατάς σε έναν κόσμο πολύχρωμο και ρευστό, η εμπειρία που προσφέρει η αίσθηση του να είσαι κομμάτι ενός σύμπαντος βαπτισμένου στη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, είναι κάτι ξεχωριστό. Μοιάζει με επίσκεψη σε μουσείο; Οχι. Εχει να κάνει με τη συγκίνηση της τέχνης; Ισως. Αλλά εκείνο που χωρίς αμφιβολία προσφέρει το διεθνές πρότζεκτ «Van Gogh: the experience» είναι η δυνατότητα μιας προσομοιωμένης περιήγησης, μιας εμπειρίας εκτός των ορίων που θέτει ο χώρος ενός μουσείου. Αυτό είναι το αντικειμενικό πλεονέκτημα αυτής της ψηφιακής έκθεσης, που έφθασε τώρα και στην Αθήνα, όπου θα παραμείνει στο Μέγαρο Μουσικής για τέσσερις μήνες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία έκθεση για την εμπειρία. Η εμπειρία του να είσαι εκεί και να νιώθεις με όλες τις αισθήσεις, με επίδραση σχεδόν ψυχοσωματική, με ένα αποτέλεσμα υπερρεαλιστικό, με την έννοια, δηλαδή, της μη συμβατικής αντίληψης του χρόνου, του όγκου και της κίνησης. Ο «Βαν Γκογκ» προσφέρεται γιατί προκαλεί εκρήξεις χρωμάτων, που γεννούν βροχή συναισθημάτων και, επιπλέον, γιατί είναι ένα πρόσωπο από το πάνθεον των καλλιτεχνών που για πολλούς και διαφόρους λόγους έχουν περάσει με την εικονογραφία τους αλλά και με την παραδοξότητα της μοναδικότητάς τους στην πλατιά διεθνή κουλτούρα, στα όρια της μαζικής οπτικής επικοινωνίας. Οχι τυχαία, λοιπόν, ο Βαν Γκογκ με το ένα πόδι στον παλιό (ελκυστικά απόμακρο) κόσμο και με το άλλο στον μοντέρνο κόσμο (σταθερά ευανάγνωστο αλλά πεισματικά κρυπτικό) προσφέρεται για μια νέα ανάγνωση με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας.

Είναι ο θρίαμβος της τεχνολογίας, αυτή η έκθεση που ιδρύει προσωπική σχέση ανάμεσα στον επισκέπτη και στον ζωγράφο. Κάθε επισκέπτης εισέρχεται ανυποψίαστος και εξέρχεται με τη βεβαιότητα μιας προσωποπαγούς εμπειρίας. Μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα έχει έρθει σε επαφή με εκατοντάδες έργα του Βαν Γκογκ, που προβάλλονται παντού, σε ένα χώρο 1.500 τ.μ., με πολυκάναλους προβολείς υψηλής ευκρίνειας που γεννούν τρισδιάστατες απεικονίσεις σε πολλαπλές επιφάνειες. «Οι ρέουσες εικόνες γίνονται ένα σώμα με τους ψηφιακούς ήχους», δημιουργώντας την αίσθηση ενός πλανηταρίου. Η κανονική τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ, αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές για ομαδικά εισιτήρια, οικογενειακά ή ειδικών κατηγοριών. Είναι χωρίς αμφιβολία μια έκθεση για την εμπειρία και τα όριά της. Ο Βαν Γκογκ προσφέρεται για κάτι τέτοιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή