Περιοδικό «Γυναίκα», Zonar’s και γκαλερί Zουμπουλάκη «συμμαχούν» σε μια έκθεση

Περιοδικό «Γυναίκα», Zonar’s και γκαλερί Zουμπουλάκη «συμμαχούν» σε μια έκθεση

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ήμουν παιδί κατέβαζα από τα ράφια της οικογενειακής βιβλιοθήκης τους μπορντό τόμους με όλα τα τεύχη του περιοδικού «Γυναίκα», που είχε δώσει σε βιβλιοδέτη η μητέρα μου. Τότε τα περιοδικά είχαν μια άλλη υπόσταση και δεν κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων μετά την ανάγνωση. Μιας και ακόμα δεν ήξερα να διαβάζω, αυτό που με εντυπωσίαζε περισσότερο ήταν τα εξώφυλλα. Γυαλιστερά, με κομψές κυρίες και ωραία φουστάνια. Μια φαντασμαγορία στα παιδικά μου μάτια. Τα ξαναείδα τα εξώφυλλά αυτά –μεταμορφωμένα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις– απλωμένα πάνω σε ένα μεγάλο τραπέζι στην γκαλερί Ζουμπουλάκη της πλατείας Κολωνακίου. Η Δάφνη Ζουμπουλάκη και ο ιδιοκτήτης του Ζonar’s, Χρύσανθος Πανάς, προσκάλεσαν τα «Αθηναϊκά» σε ένα sneak preview μιας έκθεσης που κινείται πέρα από τα καθιερωμένα.

Είκοσι διακεκριμένοι εικαστικοί (δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες) κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν ισάριθμα έργα τέχνης βασιζόμενοι σε συλλεκτικά εξώφυλλα του ιστορικού περιοδικού. Τους δόθηκε το ελεύθερο να επιλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία τευχών, από το 1950 μέχρι σήμερα. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα παρουσιαστούν από την Τρίτη 21 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Zonar’s. Τα δε έσοδα από την πώλησή τους θα διατεθούν στην Οργάνωση «Καταφύγιο Γυναίκας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου. «Mαζί με το επιτελείο του περιοδικού βρήκαμε μια ιδέα για να στηρίξουμε αυτόν τον καλό σκοπό αλλά και να αναδείξουμε την εικαστική αξία που είχαν τα ίδια τα εξώφυλλα», λέει η Δάφνη Ζουμπουλάκη, που μου προσφέρει έναν αχνιστό εσπρέσο, ενώ μου παρουσιάζει όλα τα έργα που θα βρουν τη θέση τους στο γνωστό καφέ και εστιατόριο των Αθηνών.

«Κάποια εξ αυτών τον Μάιο εκτέθηκαν στο πλαίσιο του Athens Exclusive Designers με τη συμμετοχή μόνο ανδρών καλλιτεχνών», συνεχίζει. Το αποτέλεσμα είχε πολύ ενδιαφέρον: Ο Μίλτος Γκολέμας διάλεξε τη νεαρά Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Χρήστος Κεχαγιόγλου «φλέρταρε» την Τζένη Καρέζη, ο Μανώλης Χάρος περιποιήθηκε δεόντως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Αχιλλέας Παπακώστας την Ειρήνη Παππά κ.ο.κ. Ο Χάρης Λάμπερτ, πάντα πιο ποπ και τολμηρός, επέλεξε την Ελένη Μενεγάκη. Μετά ήρθε η σειρά των γυναικών που επέλεξαν και αυτές να «πειράξουν» τα εξώφυλλα. Η Μαρίνα Καρέλλα διάλεξε τη φίλη της τη Μελίνα. Η Βάνα Μπεχράκη έχει κάνει ένα πολύ ωραίο κολάζ με διάφορα από αυτά. Η Βανέσσα Αναστασοπούλου, η Δέσποινα Φλέσσα, η Ηώ Αγγελή, η Νατάσα Πουλαντζά φέρθηκαν στο ασθενές φύλο με μεγαλύτερη φαντασία και ελευθερία απ’ ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους. Με αφαιρέσεις, ενθέσεις και παραμορφώσεις, έπαιξαν πιο πολύ με την εικόνα.

«Το Zonar’s είναι ένα φιλόξενο μέρος για τη σύγχρονη τέχνη και πιστεύουμε πως τα έργα ζουν και αναπνέουν ωραία στους τοίχους μας, με τα βλέμματα τόσων ανθρώπων που τα περιβάλλουν», συμπληρώνει ο Χρύσανθος Πανάς. Την έκθεση διοργανώνουν το περιοδικό «Γυναίκα», η L’Oréal Paris και τα Hondos Center και η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, ενισχύοντας το έργο της Οργάνωσης «Καταφύγιο Γυναίκας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή