Τέχνη που ανοίγει παράθυρα στον κόσμο

Τέχνη που ανοίγει παράθυρα στον κόσμο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεπτέμβριο του 2012 προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη ο εικαστικός Φώτης Φλεβοτόμος και σχεδόν ένα μήνα μετά εγκλωβίστηκε στο διαμέρισμά του για μία εβδομάδα, όπως και το μισό Μανχάταν, εξαιτίας του τυφώνα «Σάντι». «Η απομόνωση με ώθησε να δουλέψω περισσότερο με τη ζωγραφική στο τάμπλετ και έφτιαξα το έργο που αργότερα έδωσα στο Ιδρυμα Fulbright», μας λέει. Ο κ. Φλεβοτόμος πέρασε σχεδόν έναν χρόνο εκεί με υποτροφία του ιδρύματος, με σκοπό να διερευνήσει και να αναπτύξει προγράμματα ευαισθητοποίησης του κοινού με προβλήματα όρασης στις τέχνες. Συνεργάστηκε με τη New York Public Library και με τα μεγάλα μουσεία. «Πιστεύω ότι η ζωγραφική στην ταμπλέτα είναι μια νέα μορφή τέχνης που θα βοηθήσει τα άτομα μειωμένης όρασης είτε να δημιουργήσουν έργα ή να δουν καθαρά ζωγραφικά έργα και λεπτομέρειες που δεν φαίνονται στο χαρτί ή σε μουσεία που πρέπει να διατηρείς μια απόσταση από το έργο ή όταν έχει χαμηλό φωτισμό», σημειώνει. Βιώνοντας ο ίδιος προβλήματα όρασης, είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες με τους αμερικανικούς φορείς, αλλά και να πάρει ερεθίσματα τα οποία μετέφερε και ανέπτυξε στο πρόγραμμα «Βλέποντας με τις αισθήσεις», που επιμελείται στο Μουσείο Μπενάκη. «Ηταν καθοριστική η παραμονή μου στην Αμερική», σημειώνει, και τώρα ένα δικό του έργο μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε ένας άλλος καλλιτέχνης να διεκδικήσει μια νέα υποτροφία.

Το σχέδιο του εικαστικού «Ελπίζω να σε δω μετά την καταιγίδα» είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Η τέχνη στηρίζει την εκπαίδευση» του Ιδρύματος Fulbright, στο οποίο υπότροφοι καλλιτέχνες προσφέρουν πρωτότυπα έργα για να ενισχύσουν τα προγράμματα υποτροφιών του ιδρύματος. «Θέλουμε να δώσουμε κάτι ανταποδοτικό, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων συλλεκτών, καθώς το ποσό για την απόκτηση των έργων είναι συμβολικό», σημειώνει η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα Αρτεμις Ζενέτου. Στο πρόγραμμα, που βραβεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συμμετέχουν 35 υπότροφοι του ιδρύματος, ανάμεσά τους οι Κώστας Βαρώτσος, Γιώργης Γερόλυμπος, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, αλλά και νεότεροι όπως ο φωτογράφος Πυγμαλίων Καρατζάς, που διέσχισε 12 πόλεις των ΗΠΑ δημιουργώντας εικόνες από εμβληματικά κτίρια και αστικά τοπία.

​​Ο κατάλογος των έργων εμπλουτίζεται συνεχώς και είναι διαθέσιμος στο www.fulbright.gr, ενώ για αγορές και για να δείτε τα έργα επισκεφθείτε το Ιδρυμα Fulbright (210-72.92.023).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή