Το 2018 κρύβει ένα δώρο για όλους τους Αθηναίους που αγαπούν την τέχνη

Το 2018 κρύβει ένα δώρο για όλους τους Αθηναίους που αγαπούν την τέχνη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντε και στα εγκαίνια!». Ο διευθυντής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο, Κυριάκος Κουτσομάλλης, δεχόταν με χαμόγελα την πιο σημαντική ευχή για το 2018, που δεν είναι άλλη από το άνοιγμα του καινούργιου παραρτήματος στο Παγκράτι. Στο καθιερωμένο κάλεσμα που γίνεται στο τέλος κάθε Δεκεμβρίου στην έδρα του ιδρύματος στην Αθήνα, φίλοι και συνεργάτες συγκεντρωθήκαμε χθες, όπως κάθε χρόνο, σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη θέρμη και φιλοξενία. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή ήταν άνθρωποι χαμηλών τόνων, γενναιόδωροι και ανοιχτοί. Εφυγαν από τη ζωή αλλά δεν αξιώθηκαν να δουν να γίνεται πραγματικότητα ένας χώρος που θα φιλοξενήσει την εκπληκτική τους συλλογή με καλλιτέχνες όπως ο Πικάσο, ο Σαγκάλ, ο Μαγκρίτ, ο Κλέε. Το 2018 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο, όπου αυτή η υπόθεση με τις τόσες περιπέτειες θα έχει αίσιο τέλος.

Το ίδρυμα που φέρει το όνομά τους διατηρεί τις ίδιες βασικές αξίες που είχαν και οι δυο τους. Το ήθος, η ταπεινότητα και η εργατικότητα κληροδοτήθηκαν στην ανιψιά της Ελίζας, Φλερέτ Καραδόντη, τη σημερινή επικεφαλής του φορέα. Μαζί με τον Κυριάκο Κουτσομάλλη αλλά και τη θυγατέρα του Μαρία, η οποία έκανε λαμπρές σπουδές στην ιστορία της τέχνης και εργάστηκε στους καλύτερους διεθνείς οίκους δημοπρασιών, έχουν αφιερώσει όλον τον χρόνο και την ενέργειά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί το δύσκολο εγχείρημα. Το κτίριο που θα είναι σε απόσταση βολής από την Πινακοθήκη, το Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο και το Ωδείο Αθηνών, θα έχει αίθουσες μόνιμης συλλογής, περιοδικών εκθέσεων, καφέ και εστιατόρια και θα δώσει νέα πνοή σε μια γειτονιά που κατάφερε να κρατηθεί αλώβητη από την κρίση. Το πιο σημαντικό είναι πως θα δώσει στους Ελληνες τη χαρά να δουν από κοντά έργα τόσο πολύτιμα και μοναδικά που μόνον εάν ταξίδευαν στο εξωτερικό θα τα έβλεπαν.

Στη χθεσινή σύναξη το «παρών» έδωσαν άνθρωποι από άλλα μουσεία και συλλογές, όπως ο Τάκης Μαυρωτάς από το Ιδρυμα Θεοχαράκη, η Ειρήνη Οράτη από τη συλλογή της Alpha Bank, η Ολγα Μεντζαφού που έχει εργαστεί χρόνια στην Εθνική Πινακοθήκη. Από κοντά και οι καλλιτέχνες, τους οποίους τιμά ιδιαίτερα το ίδρυμα. Ο Γιώργος Ρόρρης, ο Στέφανος Δασκαλάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας μιλούσαν βεβαίως περί ζωγραφικής. Το ζεύγος Γουλανδρή δεν θέλησε ποτέ να κάνει ένα μουσείο μόνον για τους ξένους ζωγράφους, με τους οποίους διατηρούσε φιλικές σχέσεις. Είχαν μεγάλο σεβασμό για την εικαστική σκηνή της Ελλάδος και οι καλύτεροι Ελληνες ζωγράφοι και γλύπτες εκπροσωπούνται στη συλλογή, με προσθήκες ακόμα και μετά τον θάνατο των ιδρυτών.

Τα ευχάριστα λοιπόν νέα είναι ότι μέχρι τα τέλη του 2018 θα έχει παραδοθεί το κτίριο και θα γίνει πραγματικός αγώνας για να ετοιμαστεί και η τελευταία λεπτομέρεια. Λίγος καιρός μας χωρίζει ακόμα από τα αριστουργήματα της συλλογής. Ας κάνουμε υπομονή, διότι το μουσείο θα είναι το δώρο όλων των Αθηναίων για το 2018!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή