Εικαστικά στον κόσμο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προαιρετικό εισιτήριο στο Met μόνο για τους Νεοϋορκέζους

To… τζάμπα τελειώνει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Για την ακρίβεια τελειώνει για τους μη Νεοϋορκέζους που θα καλούνται να καταβάλουν 25 δολάρια για να απολαύσουν τους μοναδικούς θησαυρούς του. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια. Το καθεστώς που ίσχυε και θα ισχύει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και θα αλλάξει η πολιτική του μουσείου, ήταν ότι οι επισκέπτες καλούνταν να καταβάλουν όποιο ποσό επιθυμούσαν, μια μορφή δωρεάς που μπορεί να ήταν και δυο τρία δολάρια. Το μοντέλο «πληρώστε ό,τι θέλετε» ξεκίνησε το 1970. Από τον ερχόμενο Μάρτιο και μετά, την επιλογή αυτή θα απολαμβάνουν μόνον οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης όπως επίσης και των γειτονικών Κονέκτικατ και Νιου Τζέρσεϊ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία –του 2016–, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα στον κόσμο με 7 εκατ. επισκέπτες. Πρώτο είναι το Λούβρο (7,4 εκατ.), τρίτο το Βρετανικό Μουσείο (6,4 εκατ.), τέταρτη η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (6,2 εκατ.) και στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μουσείο του Βατικανού με 6 εκατ. επισκέπτες.

Ο Κιθ Χάρινγκ στη… Βιέννη

Aν ο Κιθ Χάρινγκ ζούσε σήμερα θα έκλεινε τα 60 του χρόνια. Πέθανε νέος, το 1990, σε ηλικία 32 ετών, αλλά το έργο του συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί έμπνευση για τις νέες γενιές καλλιτεχνών, για πολλές και διαφορετικές πτυχές της ποπ κουλτούρας. Η μεγάλη ρετροσπεκτίβα που ετοιμάζει το μουσείο Αλμπερτίνα της Βιέννης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Εγκαίνια στις 16 Μαρτίου.

​​Μουσείο Αλμπερτίνα, Βιέννη, διάρκεια 16/3 – 24/6.

Στην παραστατική ζωγραφική του 20ού αι. με οδηγό τον άνθρωπο

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ότι θα είναι μια έκθεση για την οποία οι φιλότεχνοι απ’ όλο τον κόσμο θα κάνουν ουρές. Ονόματα όπως αυτά των Λούσιαν Φρόιντ, Φράνσις Μπέικον, Φρανκ Αουερμπαχ και Πάουλα Ρέγκο, άλλωστε, αποτελούν «εγγύηση», πόσο μάλλον όταν το θέμα της έκθεσης είναι το πώς οι σπουδαίοι αυτοί και πρωτοπόροι καλλιτέχνες προσέγγισαν την ανθρώπινη μορφή μέσω της καθημερινότητας.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «All too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life», και οι επιμελητές της υπόσχονται μια διαδρομή στην ιστορία της παραστατικής ζωγραφικής του 20ού αιώνα με οδηγό τον άνθρωπο στο περιβάλλον του και σε ιδιωτικές στιγμές.

Να σημειώσουμε ότι θα παρουσιαστούν και τρία έργα του Φράνσις Μπέικον που έχουν να εμφανιστούν στη Βρετανία περίπου τριάντα χρόνια. Η έκθεση αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Tate Britain για το 2018 και θα εγκαινιαστεί στις 28 Φεβρουαρίου. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα σημειώσει νέο ρεκόρ επισκεψιμότητας για την Tate Britain.

​​Tate Britain, Λονδίνο, διάρκεια 28/2 – 27/8.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή