Ολος ο πολιτισμός της Λέσβου μέσα από τον Βενιαμίν τον Λέσβιο

Ολος ο πολιτισμός της Λέσβου μέσα από τον Βενιαμίν τον Λέσβιο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ένα εξάμηνο γιορτάζει η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της. Η οργανωτική επιτροπή εορτασμού του αρχαιότερου πολιτιστικού σωματείου της Λέσβου, με στόχο να περάσει από το Πλωμάρι όλο το πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού διαχρονικά, διάρθρωσε ένα πρόγραμμα που θα αρχίσει τη Λαμπροτετάρτη και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, στο οποίο περιλαμβάνονται θέατρο, συναυλίες δημοτικής, λαϊκής, έντεχνης και εκκλησιαστικής μουσικής, επιστημονικές ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιβλίου και χειροτεχνίας και ό,τι άλλο έχει σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν στο νησί.

Μάλιστα, η ανακοίνωση των εκδηλώσεων έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου να χαρακτηρίσει ως προστατευόμενο τοπίο την περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής, που βρίσκεται στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές της περιφέρειας Πλωμαρίου, πέντε ναυτικά μίλια δυτικά του λιμένα και ανήκει στο τοπικό διαμέρισμα Παλαιοχωρίου. Απόφαση για την οποία συνέδραμε το πλωμαρίτικο πολιτιστικό σωματείο «Το Πόλιον».

Από το 1878

Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν Ο Λέσβιος» είναι ένα πολιτιστικό μορφωτικό σωματείο που εδρεύει στο Πλωμάρι της Λέσβου και ιδρύθηκε το 1878. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της λέσχης έλαβαν Πλωμαρίτες επηρεασμένοι από τη διδασκαλία του Βενιαμίν, λόγιου και μοναχού, που γεννήθηκε στο Πλωμάρι, και που με σαφή την επιρροή του πνεύματος του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, κατηγορήθηκε από εκκλησιαστικούς κύκλους για τη διδασκαλία της νέας φυσικής κοσμολογίας.

Η λέσχη διαθέτει βιβλιοθήκη 3.500 τόμων και κάποια χειρόγραφα του εθνοδιδασκάλου Βενιαμίν. Ακολουθώντας τη συμβουλή ενός μαθητή του Βενιαμίν, που σύστηνε, το 1879, την οργάνωση ενός οιονεί λαϊκού πανεπιστημίου, το οποίο θα λειτουργούσε «τας χειμερινάς εσπέρας» και στο οποίο «διδάσκαλοι και ιατροί» θα μετέδιδαν στον λαό τις γνώσεις τους, το σωματείο διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, συζητήσεις για θέματα που αφορούν τις τοπικές δραστηριότητες όπως το ελαιόλαδο, το σαπούνι κ.ά.

Η «Φυσική»

Η Λέσχη Πλωμαρίου θέλοντας να αναδείξει την επιστημονική γνώση και τη φιλοσοφική σκέψη του Βενιαμίν του Λέσβιου προχώρησε ως πρώτο βήμα στην ομοιογραφική αναπαραγωγή της χειρόγραφης «Φυσικής» του, ενός από τα πιο σημαντικά έργα της εποχής. Μαζί εξέδωσε την επίσης χειρόγραφη βιογραφία του από τον σχολάρχη Γ. Α. Αριστείδη-Πάππη, καθώς και τη μονογραφία «Η θεωρία του πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου» του καθηγητή Αντώνη Ανδριώτη (Ιδρυμα Ερευνας και Τεχνολογίας Κρήτης).

Η πρώτη εκδήλωση για την επέτειο 140 χρόνων θα γίνει τη Λαμπροτετάρτη με ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. της λέσχης, συγγραφέα Ξενοφώντα Μαυραγάνη. Οι εκδηλώσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η προεργασία της ανέγερσης του μνημείου της Λεσβιακής Φάλαγγας, που θα τοποθετηθεί στο πάρκο, κοντά στο ηρώο, στο οποίο θα αναγράφονται τα ονόματα των 210 μεταναστών της Αμερικής που το 1912 προμηθεύθηκαν τον εξοπλισμό, τον ρουχισμό και ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν για την απελευθέρωση της Λέσβου.

Τα ονόματά τους πιστοποιήθηκαν από την ερευνήτρια Κωνσταντίνα Βάκκα-Κυριαζή για λογαριασμό της λέσχης και τη δαπάνη της ανέγερσης του μνημείου ανέλαβε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή