Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μισό εκατ. έμαθε… αρχαία

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Μισό εκατ. έμαθε… αρχαία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχουμε συνηθίσει, τα τελευταία χρόνια, τα νούμερα και οι στατιστικές να φέρνουν συνήθως κακά νέα. Να όμως και κάποιοι αριθμοί που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Ειδικά όταν αφορούν ένα μουσείο στριμωγμένο σε μια δύσκολη περιοχή. Παρ’ όλα αυτά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (ΕΑΜ) σημείωσε ρεκόρ επισκεψιμότητας το 2017 ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο (545.565 άτομα), με ετήσια αύξηση 18,4%. Μάλιστα, σε μέσον όρο πενταετίας παρουσιάζει αύξηση 22,9%!

Η αυξητική αυτή πορεία είχε ήδη φανεί με την έναρξη της έκθεσης «Οδύσσειες» τους τελευταίους μήνες του 2016, είπε χθες το απόγευμα η διευθύντρια του ΕΑΜ δρ Μαρία Λαγογιάννη, επιχειρώντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε.

Οι «Οδύσσειες», για παράδειγμα, πήραν παράταση μέχρι τον Μάρτιο, κατάφεραν να μείνουν στο κοινό και μέσω των δύο καταλόγων και δύο μικρών οδηγών που εκδόθηκαν με τη βοήθεια του ΤΑΠΑ, δημιούργησαν σειρά αναμνηστικών, δράσεις όπως αυτή στο Περιστύλιο της Βουλής. Τις εκπαιδευτικές και επικοινωνιακές δραστηριότητες του ΕΑΜ παρακολούθησαν 14.000 άτομα. Στους χώρους του προώθησε επίσης 103 διεθνή ερευνητικά προγράμματα, ενώ συμμετείχε σε εκθέσεις σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία δανείζοντας προσωρινά 403 αντικείμενα. Το κοινό αγκάλιασε το «Αθέατο Μουσείο», τις δράσεις του «Ανοικτού Μουσείου», που αποκάλυψαν τα μυστικά των εργαστηρίων συντήρησης, αλλά και τις εκδηλώσεις που έγιναν σε συνεργασία με τους: ΚΟΑ, Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, Atenistas, Open Ηouse Athens, documenta 14.

Η περιοδική έκθεση «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο» (συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών) αποτελεί γέφυρα για τον νέο προγραμματισμό του μουσείου και θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες με πολλές εκδηλώσεις για τον κόσμο του Αδριανού. Ομως, η καινούργια μεγάλη περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», με την οποία ολοκληρώνεται η τριλογία για την επέτειο των 150 χρόνων του ΕΑΜ, εγκαινιάζεται τον Μάιο ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στις συνεργασίες. Οπως τόνισε η κ. Λαγογιάννη, «350 αρχαία έργα θα προσφέρουν, πέρα από την αρχαιολογική τεκμηρίωση, μια συνθετική και αναστοχαστική προσέγγιση του αρχαίου κόσμου, επιτρέποντας την υποκειμενική αισθητική κρίση και ευαρέσκεια του σύγχρονου θεατή». Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία που θα τους δώσουν τα πειραματικά εργαστήρια αποκατάστασης χρώματος σε αρχαία αγάλματα, ανακατασκευής αρχαίων υφαντών, κοσμημάτων και κομμώσεων, αναπαραγωγής αρχαίων αρωμάτων. Η εταιρεία Κορρές Α.Ε. για παράδειγμα, θα παρασκευάσει άρωμα με βάση τα συστατικά που αναγράφονται στις πινακίδες της Γραμμικής Β΄.

Κάτι ακόμη σημαντικό. Το πρώτο μουσείο της χώρας θα συνεργαστεί με τρία θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για το 2018 και σε δύο ακόμη το 2019. Θα λειτουργήσουν ως δορυφόροι της έκθεσης για το Ωραίο, παρουσιάζοντας 40 επιλεγμένα αρχαία έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείουκαι δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό της περιφέρειας να δει πτυχές ενός μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος.

Στο εξωτερικό το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στέλνει επίσης τρεις εκθέσεις: «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων» στο Πεκίνο, φωτογραφική έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Δελχί, φωτογραφική έκθεση «Στη σκιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: αποτυπώνοντας μνήμες μουσείων πριν και μετά την Κατοχή» στο Στρασβούργο, ενώ συμμετέχει στη διοργάνωση της έκθεσης «Μυκηναϊκός κόσμος» του ΥΠΠΟΑ, στην Καρλσρούη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή