Γ. Γούνας, Κ. Σιδηρόπουλος: διαφορετικοί δρόμοι, ίδιος προορισμός

Γ. Γούνας, Κ. Σιδηρόπουλος: διαφορετικοί δρόμοι, ίδιος προορισμός

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Γιάννης Γούνας ξεκίνησε να ζωγραφίζει από πολύ μικρός. «Τα χρώματα ήταν για μένα τα ωραιότερα παιχνίδια. Εβρισκα συναρπαστικό το ότι είχα τη δυνατότητα πάνω σε ένα λευκό χαρτί να δημιουργήσω τον δικό μου κόσμο, τα δικά μου σύννεφα, τους δικούς μου δρόμους. Δεν μου άρεσε ποτέ το “κανονικό” στη ζωγραφική: έναστρος ουρανός, γαλάζια θάλασσα, πράσινα δέντρα. Με συγκινούσε μια άλλη πλευρά της ζωής: με διαφορετικά, αιφνίδια χρώματα, ίσως πιο μοναχική και σκοτεινή, αλλά πολύ αληθινή», λέει. Και για τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, γιο της ανεξάρτητης βουλευτού και πρώην υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα, η αγάπη για τη ζωγραφική γεννήθηκε στα παιδικά του χρόνια και δεν έσβησε, παρά τα προβλήματα υγείας που τον έχουν καθηλώσει σε αμαξίδιο. «Με εμπνέουν η φύση, οι ιδέες, η ποίηση. Γράφω ποιήματα. Ο λόγος που άρχισα ξανά να ζωγραφίζω πριν από λίγα χρόνια, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αυτή τη φορά, ήταν γιατί ήθελα να δώσω μορφή σε κάποια ποιήματά μου», εξηγεί.

Ο Γιάννης είναι ηθοποιός –παίζει στην «Αγριόπαπια» του Ιψεν, στο θέατρο «Πορεία»–, στιχουργός και ποιητής. Τι «παίρνει» η ζωγραφική από τις άλλες ενασχολήσεις του; «Είναι διαφορετικοί δρόμοι για να φτάνω στον ίδιο προορισμό: στην αλήθεια μου, το καταφύγιό μου. Μόνο εκεί αισθάνομαι ασφαλής και δυνατός», απαντά. Ο Κωνσταντίνος αποφοίτησε από το Τμήμα Βιολογίας της Αθήνας, έκανε μεταπτυχιακό στον τομέα της Κυτταρικής Βιολογίας – Βιοφυσικής και διδακτορικό στον κλάδο Ζωολογίας – Θαλάσσιας Βιολογίας. Δεν θεωρεί ότι η χρήση Η/Υ στερεί από ένα έργο ζωγραφικής μέρος της καλλιτεχνικής του αξίας. «Πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, χρησιμοποίησαν για καμβά την οθόνη του iPad τους, δίχως τα έργα τους να χάσουν το ελάχιστο από την καλλιτεχνική και, φυσικά, την εμπορική τους αξία», τονίζει.

Οι δυο τους θα συναντηθούν στις 27 Φεβρουαρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε μια έκθεση με τίτλο «50 Haiku και New Age». Επιλογή του Γιάννη το «Haiku», από τα μικρά γιαπωνέζικα ποιήματα τα οποία λατρεύει. «Μου δίνουν την αίσθηση ότι είναι σαν απροστάτευτα ζωάκια. Ετσι ευαίσθητα και μοναχικά, μοιάζουν με τα πουλάκια που έχω δημιουργήσει και θα παρουσιάσω». Ενώ το «Νew Age» παραπέμπει στα ποιήματα του Κωνσταντίνου. «Η πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο “Οι εποχές άλλαξαν” θα κυκλοφορήσει σύντομα».

Ο ένας για τον άλλον

Τι εκτιμά ο ένας στη ζωγραφική του άλλου; «Οσον αφορά την τεχνική του Γιάννη, μου αρέσουν οι συνδυασμοί έντονων, φωτεινών χρωμάτων στα έργα του και το γεγονός ότι εμπνέεται από τη φύση και τα ζώα», λέει ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος. Ο Γιάννης Γούνας ξεκινάει από το «φαίνεσθαι» και μπαίνει στο «είναι» της ζωγραφικής του συναδέλφου του. «Η ποικιλία και η ένταση των χρωμάτων του Κωνσταντίνου στην αρχή μού προκαλούν ευφορία και χαρά. Καθώς όμως περνάει η πρώτη εντύπωση, έχω την υποψία ότι τα έργα του είναι αποτέλεσμα μιας… πυρηνικής έκρηξης, που μου δημιουργεί πολύ έντονα συναισθήματα».

​​Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 23/2 έως 4/3, τα εγκαίνια θα γίνουν στις 27/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή