ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι βαλτικές χώρες στο Μουσείο ντ’ Ορσέ

oi-valtikes-chores-sto-moyseio-nt-orse-2236044

Η νέα έκθεση στο Μουσείο ντ’ Ορσέ, στο Παρίσι, φέρνει έργα των αρχών του 20ού αιώνα από τις βαλτικές χώρες, ανοίγοντας τον ορίζοντα στα μεταβατικά ρεύματα που είχαν μεγάλη άνθηση στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Ο κόσμος της Βαλτικής, πέραν της Πολωνίας, έρχεται με έργα συμβολισμού και ο τίτλος συνοψίζει την επιλογή ως εξής: «Αγριες ψυχές. Ο συμβολισμός στις βαλτικές χώρες». Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έζησαν ελεύθερες ώς τον επόμενο πόλεμο, με τη λήξη του οποίου απορροφήθηκαν στο σοβιετικό κράτος. Για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από την πρώτη, εκείνη, ανεξαρτησία, η έκθεση οργανώνει μια εντυπωσιακή έξοδο σημαντικών καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστοί έξω από τη χώρα τους.

Ο συμβολισμός της Βαλτικής, όμως, είναι κομμάτι του ευρωπαϊκού συμβολισμού και τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας της τέχνης, διατηρώντας ωστόσο δεσμούς με τοπικά ιδιώματα και ρεύματα της αγροτικής παράδοσης.