Εικαστικά στον κόσμο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις απαρχές της φωτογραφίας

Ενδιαφέρουσα είναι η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Victorian Giants: The Birth of Art Photography», στη National Portrait Gallery του Λονδίνου. Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει πίσω, στις απαρχές του φωτογραφικού μέσου, παρατηρώντας το έργο τεσσάρων πρωτοπόρων του είδους. Τα φωτογραφικά τους πορτρέτα φέρουν προφανώς έναν λογικό ακαδημαϊσμό –μιλάμε για τη συνέχεια των αντίστοιχων ζωγραφικών– ωστόσο πολλά από αυτά εντυπωσιάζουν με τις πειραματικές ιδέες και τον (ακούσιο) μεταμοντερνισμό τους. Μέχρι 20/5.

Η Καπέλα Σιξτίνα ζωντανεύει

Ενα πολύ ιδιαίτερο μουσικοθεατρικό δρώμενο κάνει πρεμιέρα αύριο στο πρώην Συμφωνικό Μέγαρο της Ρώμης. Εκεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μάρκο Μπάλιτς θα παρουσιάσει ένα έργο αφιερωμένο στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα. Το παρεκκλήσι με τον σπουδαίο εικονογραφικό διάκοσμο θα ζωντανέψει επί σκηνής ακριβώς μέσα από αυτά τα έργα· οι διάσημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου και των υπόλοιπων δασκάλων της Αναγέννησης μεταφράζονται μέσα από τη δραματουργία, το βίντεο και τη μουσική, την οποία μάλιστα υπογράφει ο Στινγκ. Οπως είναι φυσικό, η παράσταση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των Ιταλών θεωρητικών της τέχνης, παρότι η δημιουργία της έχει γίνει σε συνεργασία με τα μουσεία του Βατικανού.

Οι θησαυροί του Μάγκνουμ

Στη Γενεύη, μπορεί να δει κανείς αλλά και να εξετάσει διά της αφής πάνω από 300 φωτογραφίες του αρχείου Μάγκνουμ σε μία έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. Η πρωτοτυπία της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου, είναι ο τρόπος παρουσίασης των φωτογραφιών. Είναι τυπωμένες πάνω σε ξύλινα παραλληλόγραμμα ή κύβους, γεγονός που επιτρέπει στον επισκέπτη να τις πιάσει στα χέρια και να τις δει από κοντά. Τα θέματα κυμαίνονται από τον ισπανικό εμφύλιο ώς τον πόλεμο της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή