Εικαστικά στον κόσμο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο… Ιάπωνας Βαν Γκογκ

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν ταξίδεψε ποτέ στην Ιαπωνία. Την εποχή που έζησε στο Παρίσι όμως –πηγαινοερχόταν στην παρισινή πρωτεύουσα μετά το 1873–, εποχή γενικευμένης τρέλας για την Ιαπωνία, ιδιαιτέρως στους καλλιτεχνικούς κύκλους στους οποίους κινούνταν ο ζωγράφος, ήρθε σε επαφή με τον εξωτισμό της, τα χρώματα και τις μορφές της και υπέκυψε στη γοητεία της. Επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και ενέταξε αρκετά στοιχεία της ιαπωνικής τέχνης σε έργα του. Κάποια απ’ αυτά παρουσιάζονται μέχρι τις 24 Ιουνίου στην έκθεση με τίτλο «Ο Βαν Γκογκ και η Ιαπωνία» στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ. Είναι μια υπέροχη έκθεση για τη δύναμη της φαντασίας.

Ο πρώτος αρχιτέκτων τοπίου

Εκθεση για το όραμα του αρχιτέκτονα Χάμφρι Ρέπτον διοργανώνει το The Woburn Estate, στο Μπέντφορντσαϊρ. Ο Χάμφρι Ρέπτον ήταν εκείνος που δημιούργησε κάποιες από τις δημοφιλέστερες πλατείες του Λονδίνου, όπως, για παράδειγμα, η πλατεία Ράσελ. Ηταν ο πρώτος που είχε χρησιμοποιήσει τον τίτλο «αρχιτέκτων τοπίου» και όχι αδίκως. Μεταξύ των σχεδίων του, περιλαμβάνονται ορισμένα από τα εμβληματικότερα κτίσματα της αγγλικής επαρχίας, αφού ο ίδιος καθόρισε εν πολλοίς τη σύζευξη φύσης και αστικού πολιτισμού.

Ο κόσμος του Μοντιλιάνι

Τις τελευταίες μέρες διανύει η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον Αμεντέο Μοντιλιάνι. Αν βρεθείτε στο Λονδίνο, ίσα που προλαβαίνετε μέχρι τις 2 Απριλίου να επισκεφθείτε την Τate Modern και να αφεθείτε στον υπέροχο κόσμο του σπουδαίου Ιταλοεβραίου ζωγράφου που έφυγε από τη ζωή στα 35 του χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή