Το Πρωταπριλιάτικο αστείο της «Κ» για τον Λάρι Γκαγκόσιαν

Το Πρωταπριλιάτικο αστείο της «Κ» για τον Λάρι Γκαγκόσιαν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μια απρόσμενη είδηση που θα ξαφνιάσει πολλούς, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αναμενόμενη: ο κραταιός Αμερικανός γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Μετά το μικρό αθηναϊκό διαμέρισμα στην οδό Μέρλιν, έχει βάλει πλώρη για να δημιουργήσει ένα παράρτημα στη Μύκονο, με εγκαίνια τον φετινό Ιούλιο. Η ομάδα του έχει ήδη επιλέξει το οικοδόμημα που θα στεγάσει την αίθουσα τέχνης στο κέντρο της νυχτερινής ζωής του νησιού. Ολα φαίνεται να προχωρούν ομαλά, με κάποια μυστικοπάθεια μέχρι να οριστικοποιηθούν ορισμένα σημαντικά θέματα. Αν δεν υπάρξει κανένα εμπόδιο της τελευταίας στιγμής –δεν είναι και ασύνηθες για τη χώρα μας να μπαίνουν τρικλοποδιές– θα είναι μια «εικαστική» επένδυση fast track, που θα αλλάξει πολλά στο Κυκλαδονήσι.

Ο λόγος είναι ότι αν και η Μύκονος είναι πόλος έλξης εκατομμυριούχων κάθε καλοκαίρι, καμιά ξένη γκαλερί δεν είχε αποφασίσει να «κεφαλαιοποιήσει» τη δυναμική, παρουσιάζοντας μεγάλα διεθνή ονόματα. Πολλές από τις πανάκριβες βίλες έχουν αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι ξένοι στην πλειονότητά τους και θα ήταν πιο πρόθυμοι να βάλουν contemporary δημιουργίες στα σπίτια τους. Μέσα από τη νέα γκαλερί στη Μύκονο, ο Γκαγκόσιαν θα συναντήσει πολλούς υποψήφιους πελάτες που συχνάζουν ήδη στην γκαλερί του στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη. Αλλωστε, έχει γνωρίσει και συνεργαστεί και με Ελληνες συλλέκτες. Ετσι αποφάσισε να κάνει την κίνηση ματ και να βάλει τη Μύκονο στον χάρτη του διεθνούς εμπορίου τέχνης, από τον οποίον είχε μείνει απέξω. Και μπορεί το νησί να διέθετε εξαιρετικά ξενοδοχεία, σούπερ εστιατόρια, υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, δεν είχε όμως καμιά mega gallery, που να πουλάει πρωτοκλασάτα ονόματα της σύγχρονης τέχνης.

Το Πρωταπριλιάτικο αστείο της «Κ» για τον Λάρι Γκαγκόσιαν-1

Μεταξοτυπίες έργων του Χερστ έχουμε δει στο Μακεδονικό Μουσείο. Στη Μύκονο θα δούμε γλυπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο δαιμόνιος γκαλερίστας θα κάνει το ντεμπούτο του στο Αιγαίο με τον Ντέμιεν Χερστ και ορισμένα από τα έργα που έδειξε στην περυσινή Μπιενάλε Βενετίας. Πρόκειται για την τεράστια έκθεση που φιλοξενήθηκε στην Πούντα Ντε Λα Ντογκάνα και το Παλάτσο Γκράσι του Πινό. Ο εκκεντρικός Βρετανός παρουσίασε δεκάδες δημιουργίες, οι οποίες υποτίθεται ότι ανήκαν στο φορτίο ενός αρχαίου πλοίου που βυθίστηκε, παίρνοντας μαζί τους θησαυρούς στον πυθμένα. Επηρεασμένος από την ελληνική και αιγυπτιακή τέχνη μέχρι τον κινεζικό πολιτισμό, ο Χερστ έκλεψε την παράσταση, παρουσιάζοντας γλυπτά μεγάλης και μεσαίας κλίμακας, καλυμμένα από θαλάσσιους μικροοργανισμούς.

Το Πρωταπριλιάτικο αστείο της «Κ» για τον Λάρι Γκαγκόσιαν-2

Για τα εγκαίνια της νέας του γκαλερί στη Μύκονο, ο Γκαγκόσιαν επέλεξε έργα που παρουσίασε ο Χερστ στη Βενετία.

Αλλοι τα βρήκαν κακόγουστα, άλλοι ενδιαφέροντα, το θέμα είναι πως έκανε την πιο δυναμική επιστροφή που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ο Γκαγκόσιαν θα φέρει δέκα από τα γλυπτά αυτά στη Μύκονο για να δελεάσει τους αγοραστές με το υποβρύχιο σύμπαν του Χερστ. Οι τιμές τους θα είναι αστρονομικές, αλλά όπως φαίνεται, είναι πεπεισμένος πως θα υπάρξει ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή