ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα με Zeus+Δione στο GB Corner

Πασχαλιάτικη ατμόσφαιρα με Zeus+Δione στο GB Corner

Ο Δίας και η Διώνη ήταν οι γονείς της Αφροδίτης. H Zeus+Δione Hellas που βρήκε φιλόξενη στέγη στο GB Corner Store, είναι ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που φιλοδοξεί να θεμελιώσει τη ζεύξη ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Μοτίβα, σχέδια και τεχνικές από το παρελθόν αναβιώνουν σε ρούχα, αντικείμενα και κοσμήματα του σήμερα. Το πιο σημαντικό όμως στην ιδέα που είχαν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και η Δήμητρα Κολοτούρα, είναι πως από την απόπειρα της αναβίωσης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ελληνες τεχνίτες και τα εγχώρια ποιοτικά υλικά.

Ετσι, χαρτογράφησαν την επικράτεια, έκαναν επιτόπιες έρευνες και οικοδόμησαν συνεργασίες με ανθρώπους στο Σουφλί, στο Μέτσοβο ή την Κρήτη, για να αξιοποιήσουν αυτήν την τεχνογνωσία. Γυναίκες που ξέρουν το μετάξι ή τον αργαλειό και το κέντημα έγιναν μέλη της ευρύτερης ομάδας παραγωγής.

Πριν από λίγες ημέρες, στο κατάστημα της «Μεγάλης Βρεταννίας» έγινε μια ειδική εκδήλωση σε εορταστική ατμόσφαιρα και διάθεση. H Zeus+Δione Hellas παρουσίασε σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο ελληνικό Πάσχα, τη συλλογή πασχαλινών αυγών κοσμημάτων «Cosmic Eggs» και τα ιδιαίτερα Basket bags, εμπνευσμένα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την πρωτότυπη αυτή συλλογή συμπλήρωσαν οι «Εύζωνες» (χειροποίητα τσολιαδάκια σε μορφή κλειδοθήκης) καθώς και κεραμικά αυγά από τη γνωστή καλλιτέχνιδα Μαρίτσα Τραυλού. Πρόκειται για μια σειρά δημιουργιών που έχουν ειδικά για τη Zeus+Δione. Οι πολλοί καλεσμένοι που πέρασαν το κατώφλι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και το λανσάρισμα της πρώτης συλλογής κοσμημάτων της Χριστίνας Αλεξίου καθώς και άλλα αντικείμενα.

paschaliatiki-atmosfaira-me-zeus-dione-sto-gb-corner0
Συνεργάτες βγάζουν την αναμνηστική σέλφι την ημέρα των εγκαινίων.

H Ζeus+Δione Hellas, συνεπής στην υποστήριξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, θα διαθέσει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των «Ευζώνων» στο «Εθνολογικό Μουσείο Θράκης». Πρόκειται για έναν από τους πιο ξεχωριστούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, που ξεκίνησε από το πάθος και το μεράκι της δραστήριας Αγγελικής Γιαννακίδου. Αν και δεν είναι Θρακιώτισσα αλλά παντρεμένη με Θρακιώτη, η βιωματική της σχέση με τον τόπο, τα ποικίλα της ενδιαφέροντα και κυρίως η ανάγκη της να διαφυλάξει την πλούσια παράδοση ενός μέρους που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμού, την οδήγησε στη δημιουργία ενός μοναδικού μουσείου που έχει μια τεράστια συλλογή αντικειμένων. Από το 1998 στεγάζεται σε ένα ιστορικό νεοκλασικό σπίτι της Αλεξανδρούπολης και διακρίνεται για τις συνεχείς εκπαιδευτικές και πολιτιστικές του δράσεις, που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες της πόλης.

Τελικά, ήταν Πρωταπριλιά… και του χρόνου!

Μακάρι να ήταν αλήθεια, αλλά ήταν μόνο το πρωταπριλιάτικο αστείο της στήλης που έγινε ευρέως πιστευτό, με αντιδράσεις μέχρι και από τη Νέα Υόρκη: ο διάσημος Λάρι Γκαγκόσιαν δεν ανοίγει γκαλερί στη Μύκονο φέτος τον Ιούλιο και δεν πρόκειται να φέρει έργα του Ντέιμιεν Χερστ για τα υποτιθέμενα εγκαίνια. Τα τηλέφωνα των «Αθηναϊκών» χτυπούσαν από την ημέρα της δημοσίευσης μέχρι χθες, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι ο ιδιοκτήτης της mega gallery θα έκανε κάποιο επιχειρηματικό άνοιγμα στις Κυκλάδες, κάτι που βέβαια δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Θα υπάρχει απλώς η γκαλερί των Αθηνών στην οδό Μέρλιν, οι επικεφαλής της οποίας σάστισαν και αυτοί όταν διάβασαν την ψευδή είδηση, που θεωρήθηκε εντέλει τόσο πιστευτή άρα και επιτυχημένη. Και του χρόνου!