H ανοιξιάτικη εικαστική σεζόν ανοίγει στην Υδρα με μια δυνατή έκθεση

H ανοιξιάτικη εικαστική σεζόν ανοίγει στην Υδρα με μια δυνατή έκθεση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να το πει κανείς και δυναμικό άνοιγμα της νέας σεζόν. Η έκθεση που κάνει ποδαρικό στις εαρινές εκδηλώσεις του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Υδρας, συγκεντρώνει εξαιρετικά ονόματα της τέχνης και θα είναι ένα πασχαλινό δώρο για όποιον αποφασίσει να περάσει τις εορταστικές ημέρες στο νησί του Αργοσαρωνικού.

Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στις 9 Απριλίου, εγκαινιάζεται το αφιέρωμα «Ζωγράφισέ μου έναν Ανθρωπο. Η ανθρώπινη μορφή στη συλλογή του Ζωγράφου». Πρόκειται για δεκάδες έργα που ανήκουν στην προσωπική συλλογή του Αλέξη Βερούκα, του καλλιτέχνη που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Υδρα και στο Παρίσι τα τελευταία έτη. Εχοντας ως βάση την Υδρα, ο ζωγράφος υποστηρίζει συχνά το μουσείο, καθώς και άλλες πολιτιστικές δράσεις, ως μια χειρονομία ευγνωμοσύνης στον τόπο όπου έχει βρει καταφύγιο. Κάπως έτσι κατάφερε η επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου Ντίνα Αδαμοπούλου να τον κινητοποιήσει να δείξει στο ευρύ κοινό έργα που συγκέντρωσε για το δικό του βλέμμα.

Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται το συγκεκριμένο corpus με σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες και γλυπτική, αποκαλύπτοντάς μας τα πρότυπα, τις προτιμήσεις, τις εμμονές, τις επιθυμίες. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν δώρα και αντίδωρα, συντάσσοντας ταυτόχρονα ένα ημερολόγιο ταξιδιού, συναντήσεων, θαυμασμού και φιλίας του ζωγράφου με άλλους ομότεχνούς του. Ενα λάδι ή ένα σχέδιο που δίδεται προσωπικά από έναν καλλιτέχνη σε έναν άλλο μοιάζει με ένα είδος επιστολής, μια αλληλογραφία εικόνων και αισθημάτων.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε δέκα ευανάγνωστα κεφάλαια στις δύο αίθουσες του μουσείου και καλύπτει όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της απόδοσης της μορφής του ανθρώπου με παραδείγματα από την αρχαιότητα έως τους καλλιτέχνες του σήμερα. Από το πορτρέτο, η αφήγηση περνάει στο θέατρο, στην πολιτική, στο υποσυνείδητο, στον έρωτα, στη νόσο έως στο θείο. Παρουσιάζονται συνολικά 220 έργα 90 καλλιτεχνών: Από τη Λουίζ Μπουρζουά, τον Πίτερ Μπλέικ, τον Βαλέριο Αντάμι, τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ, τον Ανρί Καρτιέρ Μπρεσόν και τον Λεονάρντο Κρεμονίνι στον Γιάννη Μόραλη, στον Χρόνη Μπότσογλου, στον Αλέκο Φασιανό, στον Γιάννη Τσαρούχη, στον Γιώργο Λάππα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή