ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πέρα από το προφανές του Αγίου Ορους

Πέρα από το προφανές του Αγίου Ορους

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (λ. Παπανδρέου 2, Λάρισα) φιλοξενεί (έως 29/4) στους Μεγάλους Εκθεσιακούς Χώρους – Αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα την έκθεση φωτογραφίας «Αθως – Τα χρώματα της πίστης» του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη. Πρόκειται για ένα μοναδικό εικαστικό οδοιπορικό στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους, του περιβολιού της Παναγιάς.

Τα έργα της έκθεσης είναι καρπός ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλα ταξίδια στο Αγιον Ορος από το 2008 μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο Στράτος Καλαφάτης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.

Με καράβια, μουλάρια και σκληρές πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης και ζώσας παράδοσης.

Ο φακός του διαπερνά το προφανές, γλιστρά πίσω από τα μετωπικά πορτρέτα, πέρα από τις ευρυγώνιες λήψεις και τα νυχτερινά τοπία και αγγίζει θραυσματικά τη νυν και αεί ουσία του Ενός.