Από τα «Μούμινς» στον «Ερωτόκριτο»

Από τα «Μούμινς» στον «Ερωτόκριτο»

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ πριν τα τρολ γίνουν συνώνυμα των ανώνυμων πολιτικών σχολιαστών του Twitter, τα «Μούμινς» ήταν ό,τι πιο κοντινό σε αυτά. Οι συμπαθέστατοι, παχουλοί χαρακτήρες, που μοιάζουν με μικρούς ιπποπόταμους και κατοικούν στη «Moominvalley», ήταν οι πρωταγωνιστές του φανταστικού κόσμου που δημιούργησε η Φινλανδή Τόβε Γιάνσον το 1945 και κατέκτησε τον πραγματικό. Οι ιστορίες των Μούμινς, που ξεκίνησαν ως μια δημιουργική αντίδραση της Γιάνσον στη βιαιότητα των πολέμων που γνώρισε η Ευρώπη, έγιναν βιβλία, θέατρο, φιλμ, θεματικό πάρκο και μουσείο και τηλεοπτική σειρά (που παίχτηκε και στην Ελλάδα).

Από σήμερα και για τις επόμενες τρεις ημέρες η «Moominvalley» και τα καλοσυνάτα τρολ θα βρίσκονται στο Comicdom Con Athens, σε μια μεγάλη έκθεση με αδημοσίευτα σκίτσα στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Η δεύτερη έκθεση του φεστιβάλ των κόμικς παρουσιάζει φέτος τον κομίστα Σταύρο Κιουτσιούκη, γνωστό από τη σειρά «Yellow Boy» και τα ερωτικά του κόμικς, όπως τη «Νικολέτ» και παλαιότερα τον «Δεξιοτέχνη».

Από τα «Μούμινς» στον «Ερωτόκριτο»-1

Επί τρεις ημέρες ανάμεσα στους λάτρεις των κόμικς κυκλοφορούν οι αγαπημένοι τους ήρωες, όπως ο Iron Man.

Διαφορετικοί ήρωες

Η ελληνική παραγωγή κόμικς και τα ζητήματα που απασχολούν τον μικρό, από οικονομικά μεγέθη, αλλά αρκετά μεγάλο σε ταλέντο και δημιουργικότητα κλάδο θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν εκτενέστερα στη 13η διοργάνωση του αθηναϊκού Comicdom Con.

Με την Αμερική και την Ιαπωνία και από την Ευρώπη τη Γαλλία και την Αγγλία να παράγουν και να καταναλώνουν τα προϊόντα της 9ης τέχνης, στην Ελλάδα οι δημιουργοί που ζουν από αυτή τη δραστηριότητα είναι ελάχιστοι. «Ωστόσο, ζούμε τη γενιά των Ελλήνων δημιουργών που σταδιακά περνάει τη δουλειά της στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα οι Μιχάλης Διαλυνάς, Δανάη Κηλαηδόνη, Βασίλης Γκοτζιλάς», λέει στην «Κ» ο Θωμάς Παπαδημητρόπουλος, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

Χιούμορ και διασκευές

Το χιούμορ στις ιστορίες των Ελλήνων δημιουργών είναι το στοιχείο που υπερτερεί θεματικά, ενώ τελευταία έχει εμφανιστεί η τάση των διασκευών κλασικών έργων λόγου σε κόμικς, όπως έγινε με τον «Ερωτόκριτο» (εκδ. Polaris) αλλά και ενός ρομαντικού υπερρεαλισμού, όπως είδαμε στο πρόσφατο «Γρα-Γρου» (εκδ. Ικαρος).

Από τα «Μούμινς» στον «Ερωτόκριτο»-2

Επιλεγμένα έργα του Σταύρου Κιουτσιούκη θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

Στα πάνελ του φεστιβάλ οι δημιουργοί θα συζητήσουν για την τεχνολογική και θεματική εξέλιξη των κόμικς, την αναζήτηση του «νέου ήρωα» που θα σταθεί επάξια απέναντι στους «κλασικούς», οι οποίοι ζουν τη δεύτερη δόξα τους μέσα από τα κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ. «Βλέπουμε ωστόσο παραλλαγές των γνωστών ηρώων και ήρωες που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο πρότυπο, με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και θρήσκευμα, όπως τη μουσουλμάνα “Miss Marvel” Καμάλα Καν», τονίζει ο κ. Παπαδημητρόπουλος.

Διεθνείς παρουσίες

Το φετινό φεστιβάλ φιλοξενεί 10 διεθνείς δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους ο σεναριογράφος των «X-Men Legacy» Σάιμον Σπάριερ, ο Ρότζερ Λάνγκριτζ που αναβίωσε τα κλασικά Ποπάι και Μάπετ Σόου, ο βραβευμένος Γάλλος δημιουργός Νικολά ντε Γκρεκ και οι Νίκολας Βούτερς και Δημήτρης Μαστώρος από τις Βρυξέλλες, δημιουργοί του κόμικς «Εξάρχεια: Το πικρό νεράντζι».

Στις προβολές του φεστιβάλ, ντοκιμαντέρ για τον Κρις Κλερμόντ, τον «πατέρα» της Μιστίκ, του Γκάμπιτ, της Ρογκ και άλλων X-Men και τον συγγραφέα που ανέδειξε τον χαρακτήρα του Γούλβεριν. Στο «sketch event» της φετινής διοργάνωσης δέκα δημιουργοί θα πειραματιστούν και θα επανασχεδιάσουν ζωντανά το θρυλικό πρώτο εξώφυλλο των «Action Comis» που συστήνει τον άνθρωπο από ατσάλι στο ανυποψίαστο κοινό του 1938 και ξεκινά τις ιστορίες του Σούπερμαν, που παραμένει, έπειτα από δεκαετίες, «faster than a speeding bullet».

​​«Comicdom Con Athens», 20-22 Απριλίου, Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22, από τις 11 π.μ., είσοδος ελεύθερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή