«Προσγειώθηκαν» ειρηνικά στο Μet της Νέας Υόρκης

«Προσγειώθηκαν» ειρηνικά στο Μet της Νέας Υόρκης

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόνο δύο γλυπτά, μια νέα εικαστική εγκατάσταση στην οροφή του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης υποδηλώνει μια σχέση που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Με τίτλο τη γνωστή φράση «We come in peace», που ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Οταν η Γη στάθηκε ακίνητη» του ’50, η Πακιστανή καλλιτέχνις Χούμα Μπάμπα δημιούργησε δύο όντα, με μορφές φοβιστικές αλλά όχι τρομακτικές, στην ταράτσα του μουσείου, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αντριάν Βιλάρ Ρόχας, ο οποίος είχε παρουσιάσει πέρυσι το «Theater of Disappearance».

Το πρώτο πανύψηλο γλυπτό είναι μια άφυλη φιγούρα με αυστηρό πρόσωπο που θυμίζει τις κινηματογραφικές αποτυπώσεις των εξωγήινων όντων και με ανθρωπόμορφο σώμα που στέκεται με το ένα πόδι προτεταμένο σε θέση βηματισμού. Απέναντί του βρίσκεται το δεύτερο γλυπτό με τίτλο «Benaam», που σημαίνει «άτιτλο», μια φιγούρα σε στάση προσευχής ή παράδοσης με προτεταμένα τα αφύσικα μακριά χέρια της, καλυμμένη με ένα μαύρο «κουκούλι» από το οποίο εξέχει μια φολιδωτή ουρά. «Είναι μια σακούλα μεταφοράς πτωμάτων; Μια μπούργκα;» διερωτάται η κριτικός των New York Times Μάρθα Σβεντένερ. Το πιο σημαντικό για τα δύο γλυπτά, επισημαίνει η κριτικός της εφημερίδας, είναι η σχέση που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ τους, μια ισορροπία δύναμης ή μια συνάντηση που μπορεί να γίνεται για πρώτη φορά.

Η όρθια φιγούρα μοιάζει να συμβολίζει κάτι άγνωστο, την είσοδο σε έναν διαφορετικό post-gender κόσμο, μια συνάντηση με μια άλλη μορφή ζωής από το μακρινό διάστημα. O τίτλος «We come in peace» («Ερχόμαστε ειρηνικά») μπορεί να έχει μια ευθεία αναφορά στην επιστημονική φαντασία, αλλά, σημειώνει η κριτικός, οι δύο φιγούρες προσφέρονται και για άλλες συνδηλώσεις, όπως «την αποικιοκρατία, μια εισβολή, τον ιμπεριαλισμό ή τους ιεραποστόλους και άλλους ξένους των οποίων οι προθέσεις δεν ήταν πάντα αθώες». Γενικά, θα λέγαμε, είναι φανερή η σχέση του ισχυρού και του αδυνάμου.

Η 56χρονη Χούμα Μπάμπα, γεννημένη στο Καράτσι του Πακιστάν, με σπουδές στη Σχολή Ντιζάιν του Ρόουντ Αϊλαντ και στο Κολούμπια, είναι αναγνωρισμένη γλύπτρια με διεθνή παρουσία. Με τα έργα της η κ. Μπάμπα συνδέει πολιτισμούς, γλώσσες, ιστορίες και το κοινό παρόν και μέλλον της ανθρωπότητας, ενώ δουλειά της παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2015.

Το έργο της για το Μητροπολιτικό Μουσείο μοιάζει «με μια προσθήκη στον σύνθετο διάλογο που διαδραματίζεται πιο κάτω», επισημαίνει η Μάρθα Σβεντένερ, αναφερόμενη στα περίπου 5.000 χρόνια ιστορίας της τέχνης που βρίσκονται κάτω από τα γλυπτά.

​​«We come in Peace». Eως 28 Οκτωβρίου, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή