Τα… ελγίνεια των Γερμανών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν περίπου το 2012 -2013, όταν το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε να ασχολείται σοβαρά με το θέμα των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τα γερμανικά στρατεύματα την περίοδο της Κατοχής. Εκτοτε, δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση παρά σποραδικές ανακοινώσεις που αφορούσαν σε επιστροφές αρχαιοτήτων οι οποίες στην πλειονότητά τους έγιναν σε εθελοντική βάση. Παραδόσεις πολιτιστικών αγαθών που παράνομα εξήχθησαν από τη χώρα. Ηταν αρχαία που κληρονόμησαν ιδιώτες από τον πατέρα ή τον παππού τους και τα οποία επέστρεφαν στέλνοντάς τα στα κατά τόπους προξενεία. Οπως το αγγείο κλασικών χρόνων που επαναπατρίστηκε πρόσφατα.

Την κύλικα παρέδωσε οικειοθελώς στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο, Γερμανός πολίτης. Το αγγείο βρέθηκε κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη Βέρμαχτ την περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στην περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης. Είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

«Το υπουργείο Πολιτισμού εργάζεται διαρκώς ώστε να ολοκληρωθεί η επιστροφή όλων των αρχαίων που βγήκαν από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής», είπε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό την αιγίδα της Βουλής. Νέες υποθέσεις δεν ανακοινώθηκαν, παρά μόνον η αναγγελία της γ.γ. Μαρίας Βλαζάκη για τη διεξαγωγή ημερίδας «εντός του έτους» κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν νεότερα στοιχεία για κλεμμένες αρχαιότητες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολλές και ανάμεσά τους, αρκετές καταγεγραμμένες. Για «πολιτιστικό πογκρόμ» μίλησε η αρχαιολόγος Ελένη Πιπέλια (Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών), τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο «επισκίασε κάθε άλλη λεηλασία». Για ένα τέτοιο θέμα θα περίμενε κανείς πιο συχνή ενημέρωση από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ. Για τις κλοπές, τις λεηλασίες, τις παράνομες ανασκαφές, την προσβλητική συμπεριφορά, όσα έχει περιγράψει ο γ.γ. της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκός Βασίλειος Πετράκος, στην έκδοση «Αρχαία της Ελλάδας κατά τον πόλεμο 1940-1944».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή