Διαβάζοντας παρέα με τον ροζ γοργόνο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνεις τις σκάλες στον επάνω όροφο του πολιτιστικού οργανισμού Atopos, στην καρδιά του Μεταξουργείου, και τα γυμνά σου πόδια πατούν πάνω στο έργο της νεαρής καλλιτέχνιδος Αντιγόνης Τσαγκαροπούλου. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, το έργο της είναι παντού και μάλιστα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να επιβάλλει τον εαυτό του στα δωμάτια του Atopos καταβροχθίζοντας βιβλία.

Ο Φλάφι, ένας λούτρινος «συμβιωτικός οργανισμός», έχει απλώσει τα γούνινα μέλη του στο κτίριο της γκαλερί. Πάνω στο λευκό χνουδωτό υβριδικό πλάσμα της κ. Τσαγκαροπούλου, γούνινες μπάλες περιμένουν τους επισκέπτες να καθίσουν και να διαβάσουν κάτι από τη βιβλιοθήκη του Atopos ή από τα βιβλία που έχει προσεκτικά διαλέξει και τοποθετήσει η καλλιτέχνις σε διάφορα σημεία και οπές του Φλάφι, τα οποία υποδηλώνουν και τη φύση του έργου. «Το έργο αναδεικνύει θέματα σεξουαλικότητας, φύλου και έχει επιρροές, όπως και εγώ, από τη φεμινιστική και queer θεωρία», μας λέει η κ. Τσαγκαροπούλου. Για τις ανάγκες του έργου οι τοίχοι του Atopos βάφτηκαν σε ροζ χρώμα και σε συνδυασμό με τα λούτρινα άφυλα στοιχεία που βρίσκονται στον χώρο (ένα άλογο με στήθη και μούσι, ένας ροζ γοργόνος κ.ά.) η Αντιγόνη Τσαγκαροπούλου, η οποία τον Ιούνιο θα συμμετέχει στη 10η Μπιενάλε του Βερολίνου, δημιούργησε έναν ονειρικό μικρόκοσμο που εκτός των άλλων περιέχει επίσης άμορφα πλάσματα, βγαλμένα από τα μαθήματα της βιολογίας και τα μέλη του πλάσματος, που μοιάζουν με πατούσες γάτας, να ξεπετάγονται μέσα από τοίχους και πόρτες.

Η ανατρεπτική εικαστική βιβλιοθήκη που έφτιαξε ο οργανισμός Atopos Contemporary Visual Culture εντάσσεται στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με το πρόγραμμα #TextMe, που βασίζεται στην έρευνα του Βασίλη Ζηνιαδάκη, ενώ το εργαστήριο #TextMe_Lab επιμελείται ο ερευνητής Φιλ Ιερόπουλος. Είτε σε συνδυασμό με τον Φλάφι ή σε μορφή εργαστηρίου, το πρόγραμμα διερευνά τις νέες υβριδικές γλώσσες που προκύπτουν όταν το κείμενο συνδυάζεται με άλλα καλλιτεχνικά μέσα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Atopos διοργανώνει μέσα στη χρονιά συμπόσιο κινηματογραφικής ποίησης, έκθεση για την αισθητική του κολάζ στην ποστ πανκ σκηνή, συζητήσεις για τον φεμινισμό σε σχέση με την τέχνη, αλλά και μια ολονύχτια διαδραστική περφόρμανς, όπου οι επισκέπτες θα κοιμηθούν στην αγκαλιά του Φλάφι. Στο έργο εντάσσεται και η ίδια η βιβλιοθήκη του Atopos με τη συλλογή των περίπου 2.500 βιβλίων τέχνης και οπτικής κουλτούρας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Φλάφι θα μεγαλώνει με τη συμμετοχή του κοινού και θα αποκτήσει ένα τερατόμορφο αλφάβητο για να δημιουργηθεί στο τέλος ένα αφήγημα για το ποιο είναι αυτό το χνουδωτό πλάσμα, τι κάνει με τα βιβλία που «τρώει» και τις πληροφορίες που αναμασάει αλλά και ποια είναι η βιολογία του.

​​Atopos, Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, έως 23 Απριλίου 2019.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT