Επειτα από απουσία δύο αιώνων, οι δράκοι των Kew Gardens επέστρεψαν στο σπίτι τους, πάνω στη μεγάλη παγόδα την οποία σχεδίασε το 1762 ο αρχιτέκτονας Ουίλιαμ Τσέιμπερς ύστερα από το ταξίδι του στην Κίνα και ολοκληρώθηκε σε μόλις έναν χρόνο ως δώρο για την πριγκίπισσα Αυγούστα.
Καθισμένοι στις σκεπές της επιβλητικής κατασκευής, με τα φτερά τους μαζεμένα για να μην κινδυνεύουν από τους ισχυρούς ανέμους, περιεργάζονται τους επισκέπτες όπως έκαναν τα πρώτα χρόνια μετά την οικοδόμηση του «εξωτικού» κτιρίου. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι 80 δράκοι που «προσγειώθηκαν» στο πάρκο, στο πλαίσιο ενός μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ αποκατάστασης, αποτελούν απλώς αντίγραφα των αρχικών μυθικών πλασμάτων. Ο ίδιος ο Τσέιμπερς τους αφαίρεσε στη διάρκεια των εργασιών συντήρησης της παγόδας το 1784, αφού, προς απογοήτευση όσων ισχυρίζονταν πως ήταν φτιαγμένοι από ευγενή μέταλλα και πολύτιμους λίθους, το φθηνό ξύλο είχε ήδη αρχίσει να σαπίζει.
Το μυστικό
Οι σημερινοί δράκοι κρύβουν ένα μυστικό: μόλις οκτώ είναι σκαλισμένοι στο χέρι, ενώ οι υπόλοιποι δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια ενός 3D printer. Το δυσκολότερο εγχείρημα ήταν η τοποθέτησή τους στους δέκα ορόφους της παγόδας, αποκάλυψε στον Guardian η επιμελήτρια των Ιστορικών Βασιλικών Παλατιών Polly Putnam. Τον 18ο αιώνα δεν ανησυχούσαν ιδιαιτέρως για τη στατικότητα των κτιρίων, «όμως οι ξύλινοι δράκοι ζυγίζουν γύρω στα 250 κιλά, ενώ οι τυπωμένοι δεν ξεπερνούν τα δέκα. Αν τους είχαμε φτιάξει όλους από ξύλο, θα έπρεπε να γεμίσουμε ολόκληρο το οικοδόμημα με ατσάλινες ράβδους για να αντέξει το επιπλέον βάρος».
Η παγόδα θα ανοίξει ξανά για το κοινό την ερχόμενη Παρασκευή.