Ζωγραφίζοντας στη σκιά ενός μύθου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι η μόνη από τις γυναίκες με τις οποίες έζησε ο Πάμπλο Πικάσο που βρίσκεται εν ζωή, η μόνη που βρήκε το κουράγιο να τον εγκαταλείψει και η μόνη που –ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο– σώθηκε από αυτόν. Η Ολγα Χοχλόβα, η πρώτη σύζυγός του, πέθανε από καρκίνο λίγο αφότου την άφησε για να ζήσει έναν (ακόμα) καινούργιο έρωτα, η Μαρί Τερέζ Βάλτερ κρεμάστηκε όταν εκείνος πέθανε, η Ζακλίν Ροκ, η τελευταία σύζυγός του, επίσης αυτοκτόνησε μετά τον θάνατό του και η Ντόρα Μάαρ τρελάθηκε. Η Φρανσουάζ Ζιλό είναι σήμερα 96 ετών. Ζει στη Νέα Υόρκη. Οι πληγές της από την τρικυμιώδη συμβίωσή της με τον διάσημο Ισπανό ζωγράφο έχουν πια κλείσει. Αλλά η ίδια δεν έχει ξεχάσει – πώς θα μπορούσε, άλλωστε; «Ηταν το μεγαλύτερο πάθος της ζωής μου», είπε σε συνέντευξή της πριν από λίγα χρόνια.

Ενα νέο λεύκωμα των εκδόσεων Taschen με τίτλο «Françoise Gilot. Three Travel Sketchbooks: Venice, India, Senegal», τη φέρνει ξανά στην επικαιρότητα, όχι όμως ως ερωμένη του Πικάσο αλλά ως ζωγράφο. Παρουσιάζει τα σκίτσα που η Ζιλό έφτιαξε κατά τη διάρκεια τριών μεγάλων ταξιδιών της, στη Βενετία, την Ινδία και τη Σενεγάλη, από το 1974 μέχρι το 1981. Γεννημένη στο Παρίσι το 1921, είχε από παιδί πάθος για τη ζωγραφική και λατρεία για την τεχνοτροπία του Ματίς και του Μπρακ. Και μολονότι ξεκίνησε να σπουδάζει Νομικά, υπακούοντας στην επιθυμία των γονιών της, το 1943 πραγματοποίησε την πρώτη της έκθεση, σε μια μικρή παρισινή γκαλερί. Την ίδια χρονιά, στο εστιατόριο Le Catalan, στο τραπέζι όπου έτρωγε με την παρέα της έφτασε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο κεράσια – κέρασμα από τον κατά σαράντα χρόνια μεγαλύτερό της Πικάσο, με τον οποίο έμελλε να ζήσει μια ολόκληρη δεκαετία και να αποκτήσει δύο παιδιά, τον Κλοντ και την Παλόμα. Εκείνος δεν έβλεπε με καλό μάτι την ενασχόλησή της με τη «δική του» τέχνη. Ομως η Φρανσουάζ δεν σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει.

Μετά τον χωρισμό τους, τον οποίο o ζωγράφος έκανε τα πάντα για να αποτρέψει, η Ζιλό έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου, το 1970, παντρεύτηκε τον μικροβιολόγο Τζόνας Σολκ, εφευρέτη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας. Εζησαν μαζί ευτυχισμένοι μέχρι τον θάνατό του, το 1995.

Σήμερα, εξακολουθεί να ζωγραφίζει ακατάπαυστα. Η «συγκομιδή» των έργων της έχει ξεπεράσει τις 6.000. Δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. «Η ζωή με τον Πικάσο ήταν μια τραγωδία την οποία δεν ήθελα να αποτρέψω», έχει πει. «Αλλά πρέπει να τολμάει κανείς. Οταν παίρνεις ρίσκα, μαθαίνεις να ζεις. Και δεν βαριέσαι ποτέ. Ούτε γίνεσαι βαρετός…»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT