Τα πορτρέτα του Πέτρου Ζουμπουλάκη

Τα πορτρέτα του Πέτρου Ζουμπουλάκη

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την Τήνο τον συνδέουν παιδικές αναμνήσεις, εκεί γεννήθηκε η μητέρα του, η γιαγιά του, εκεί πέρασε παιδικά καλοκαίρια. Τώρα, επιστρέφει ως αναγνωρισμένος ζωγράφος για μια αναδρομική έκθεση. Τα «Πορτρέτα σε βάθος χρόνου» του Πέτρου Ζουμπουλάκη, που εκτίθενται στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», περιλαμβάνουν 60 προσωπογραφίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα 60 χρόνων δουλειάς. Μια προσωπική πινακοθήκη, με πορτρέτα ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης που καθόρισαν τον ζωγράφο. Από τον Καζαντζάκη και τον Μπρεχτ μέχρι τη μητέρα του. Ανάμεσά τους και ο Χαλεπάς. Το έργο αυτό μάλιστα επελέγη και ως λογότυπο όλου του Ετους Χαλεπά 2018.

Η έκθεση, που επιμελήθηκε ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης, θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου. Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, η αποτύπωση των προσώπων στον καμβά είναι «άλλοτε φευγαλέα, σκιτσογραφική με λανθάνουσα παρατηρητικότητα και άλλοτε με επιμονή στην ακριβή καταγραφή των φυσιογνωμικών ιδιαιτεροτήτων». Πορτρέτα που διακρίνονται από ποικιλία και πολυμορφία εκφραστικών μέσων με απροσδόκητες τεχνικές. «Είναι πορτρέτα άλλοτε ημιτελή και ηθελημένα πρόχειρα και άλλοτε επιμελημένα και τεχνικά άψογα». Ο ίδιος ο Π. Ζουμπουλάκης σχολιάζει: «Αν σχεδιάσεις σωστά τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, τα συναισθήματα βγαίνουν αυτόματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή