Αγώνας δρόμου για την Ελευσίνα

Αγώνας δρόμου για την Ελευσίνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικοί είναι οι επόμενοι μήνες για τα μεγάλα έργα υποδομών της «Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», τα οποία έχουν «κολλήσει» σε γραφειοκρατικές και νομοτεχνικές διαδικασίες. Ενας από τους λόγους που είχε ξεχωρίσει η πρόταση της Ελευσίνας σε σχέση με παλαιότερες διοργανώσεις ήταν η ρηξικέλευθη –για τα ελληνικά δεδομένα– βούληση των διοργανωτών να μην μπουν στη λογική των μεγάλων κατασκευών αλλά στην ήπια ανάπλαση πρώην βιομηχανικών χώρων.

Είναι ενδεικτικό ότι στον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας ένα από τα ατού των διοργανωτών ήταν πως η πρόκριση της πόλης επέφερε τη «δρομολόγηση της άμεσης ανάπλασης της Ελαιουργικής εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, ενός έργου 2,5 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2017 με ορίζοντα αποπεράτωσης το τέλος του 2018». Ωστόσο, δύο χρόνια μετά την τελική επιλογή της Ελευσίνας, το ακίνητο δεν έχει παραχωρηθεί ακόμη στον οικείο δήμο από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ως εκ τούτου, δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικής αδείας ούτε και η δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση του χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά την οικονομοτεχνική μελέτη, που εκπονήθηκε ως δωρεά από τα ΕΛΠΕ στον δήμο, η τελική δαπάνη υπολογίζεται στα 7,5 εκατ. ευρώ από την αρχική εκτίμηση.

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση σχεδιάζεται στο παλαιό εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ. Εκεί τα διατηρητέα ακίνητα έχουν ήδη παραχωρηθεί από το υπουργείο Εργασίας στον Δήμο Ελευσίνας και έχει εγκριθεί κονδύλι 2,2 εκατ. ευρώ για την αποκατάστασή τους. Η σχετική αρχιτεκτονική μελέτη έχει κατατεθεί στην Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων για έγκριση, με στόχο το έργο να δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι υπόλοιπες και πιο «μικρές», από την άποψη των εργασιών, υποδομές της πολιτιστικής αφορούν το Ελαιουργείο, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για τα Αισχύλεια, το παλαιό δημαρχείο της πόλης που παραχωρήθηκε από το ΥΠΠΟ για την έδρα της διοργάνωσης και το παλαιό αναψυκτήριο του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας που θα γίνει χώρος εκθέσεων και εργαστηρίων.

Την επιτάχυνση των ζητημάτων που αφορούν τα θέματα των υποδομών ζήτησαν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στην πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή και ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. Κατά την παρουσίαση των νέων μελών του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021», ο κ. Στρατής έθεσε και θέματα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, της συγκοινωνιακής πρόσβασης της πόλης και αντιμετώπισης χωροταξικών προβλημάτων και πολεοδομικών στρεβλώσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χαιρετισμός της νέας προέδρου και καθηγήτριας Πολεοδομίας στο ΕΜΠ Σοφίας Αυγερινού Κολώνια.

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα φανεί κατά πόσον τα δύο μεγάλα έργα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, αν και πιο ώριμο να προχωρήσει φαίνεται πως είναι η ανάπλαση του εργοστασίου ΙΡΙΣ. Ωστόσο, στην Ελαιουργική σχεδιάζεται η δημιουργία συνεδριακού κέντρου με θεατρική σκηνή, ένα κλειστό θέατρο μεγάλης δυναμικότητας με άλλα λόγια, που έχει ανάγκη η πολιτιστική αλλά και η πόλη της Ελευσίνας. Πάντως, προτού μπουν τα εργοτάξια στα έργα, απαιτείται περίπου ένας χρόνος μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες (δημοπράτηση, ενστάσεις κ.λπ.), γεγονός που μεταθέτει την έναρξη των όποιων εργασιών στις αρχές του 2020. Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι σχετικές διαδικασίες τρέχουν μέσα από τον Δήμο Ελευσίνας, ευχή όλων των πλευρών είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα να μείνει έξω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή