Τα τρία στάδια της απώλειας, στο διεθνές Hydra School Projects

Τα τρία στάδια της απώλειας, στο διεθνές Hydra School Projects

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παλιό Σαχτούρειο Γυμνάσιο της Υδρας, που στο παρελθόν στέγασε μαθητές της μέσης εκπαίδευσης, τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια παραδίδει μαθήματα και προκαλεί καλλιτεχνικούς διαλόγους για τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Ο εικαστικός και επιμελητής Δημήτρης Αντωνίτσης οργανώνει εδώ, στο αρχοντικό του Γεωργίου Σαχτούρη, παππού του ποιητή Μίλτου Σαχτούρη, την ετήσια έκθεση με τίτλο Hydra School Projects. Πρόκειται για διοργάνωση που φέτος διάγει τον 19ο χρόνο της και, όπως συνέβαινε από την αρχή, γίνεται η αφορμή να συναντηθούν μεταξύ τους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, να συνομιλήσουν μέσω της δουλειάς τους και να συντονιστούν με το πνεύμα της εποχής και τη χρονική στιγμή.

Φέτος το θέμα αυτής της καλλιτεχνικής συνομιλίας είναι η «Απώλεια». Ο Δημήτρης Αντωνίτσης, με τον οποίο μιλήσαμε, το θέτει ως εξής: «Ξέρω ότι ο τίτλος της φετινής έκθεσης, “Loss”, ακούγεται βαρύς για το καλοκαίρι, όμως επιμελητικά αυτό με αφήνει αδιάφορο. Σε αυτό το project η απώλεια προσεγγίζεται μέσω των ψυχολογικών συντεταγμένων της. Εξετάζουμε την παραδοχή του οριστικού, έτσι όπως αναλύεται: μια διαδικασία που προχωρά μέσα από τα στάδια του θανάτου, του πόνου και του πένθους. Η πάλη με την απώλεια έρχεται μαζί με μια πλημμυρίδα συναισθημάτων. Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το αναπόφευκτο είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία. Σίγουρα ως εγχείρημα είναι αρκετά σκοτεινό, αλλά οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν έχουν ανταποκριθεί με ζήλο στην πρόσκληση προσπαθώντας να “χειριστούν” το ακατανόητο των εσωτερικών διαδικασιών που προκαλεί κάθε απώλεια».

Τα τρία στάδια της απώλειας, στο διεθνές Hydra School Projects-1

Τα γλυπτά του Daniel Silver από μάρμαρο και οξειδωμένο μπρούντζο σε πρώτο πλάνο, από την έκθεση στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο.

Στην έκθεση συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και τα έργα τους «ενεργοποιούν» τις έξι αίθουσες και τις αυλές του παλιού γυμνασίου. Η δομή της είναι τέτοια ώστε να προκύπτει ένας διάλογος μεταξύ των εκθεμάτων και ο επισκέπτης να ακολουθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο μια αφήγηση έτσι όπως την έχει οργανώσει ο επιμελητής. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στην πορεία της τελευταίας σχεδόν εικοσαετίας, περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους στο Hydra School Projects, καθώς σπανίως ένας καλλιτέχνης επανεκτίθεται. Φέτος, όπως και παλιότερα, κάποια έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και εδώ παρουσιάζονται για πρώτη φορά, όπως τα γλυπτά του Daniel Silver, το φωτογραφικό δοκίμιο του Vali Mahlouji, η σύνθεση με τις παλιές μαγνητοταινίες του Gregor Hildebrandt, τα ζωγραφικά έργα με τα φλεγόμενα σπίτια του Michael Raedecker κ.ά. Κάποια άλλα εκτίθενται μέσω δανείων και έτσι, για παράδειγμα, θα δούμε την παλαιότερη αλλά πάντα ενδιαφέρουσα δουλειά της εικαστικού Kiki Smith.

Η έκθεση πραγματοποιείται με χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης NEON και διαρκεί έως τις 7/9.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή