Ποιος είναι ο Γερμανός ζωγράφος που τιμά σήμερα το doodle της Google

Ποιος είναι ο Γερμανός ζωγράφος που τιμά σήμερα το doodle της Google

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Όσκαρ Σλέμερ, Γερμανός ζωγράφος, γλύπτης, σχεδιαστής και χορογράφος είναι σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο του Google Doodle καθώς συμπληρώνονται 130 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Σλέμερ γεννήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1888 και αποτέλεσε έναν από τους πιο σπουδαίους Γερμανούς καλλιτέχνες, ο οποίος είχε άμεση σχέση με τη σχολή Μπαουχάους, ενώ έγινε διάσημος κυρίως για το «Τριαδικό Μπαλέτο» (Triadic Ballet), στο οποίο οι χορευτές μετατρέπονταν σε γεωμετρικά σχήματα και είχαν περιορισμό στις κινήσεις τους.

Ποιος είναι ο Γερμανός ζωγράφος που τιμά σήμερα το doodle της Google-1

Στην παράσταση του «Τριαδικού Μπαλέτου» συμμετέχουν 3 χορευτές, με 12 κινήσεις και 18 κουστούμια. Ο Όσκαρ Σλέμερ περιέγραφε την παράσταση ως «καλλιτεχνικά μεταφυσικά μαθηματικά» και «ένα πάρτι σχημάτων και χρωμάτων».

Ο Σλέμερ, ο οποίος  ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του,  σε μικρή ηλικία έχασε τους γονείς του και έμαθε να είναι ανεξάρτητος. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη και στη συνέχεια μετακόμισε για λίγο στο Βερολίνο. Το 1914 αναγκάστηκε να πολεμήσει στο Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τραυματίστηκε και στη συνέχεια δούλεψε στη μονάδα χαρτογράφησης του στρατού.

Το 1919 εντάχθηκε στο κίνημα του Μπαουχάους, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του σε μια σειρά από τέχνες, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική και τα δημιουργικά θεατρικά του κοστούμια, τα οποία επηρέασαν μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie.

Στη ζωγραφική, ξεκινώντας από την κυβιστική αντίληψη, ανάπτυξε μια τεχνοτροπία συγγενική με το πνεύμα της σχολής του Παρισιού, και κατάληξε σ’ έναν επιτυχημένο συνδυασμό αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής στις τοιχογραφίες που ονόμασε «Mauerbild».

Την τελευταία περίοδο της δράσης του στράφηκε προς την αφηρημένη τέχνη. Πέθανε στις 13 Απριλίου 1943, στην πόλη Μπάντεν-Μπάντεν, στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή