Μουσεία στο έλεος βανδαλισμών

Μουσεία στο έλεος βανδαλισμών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μήνα μετά το κρούσμα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο ξεκίνησε η ΕΔΕ για τον βανδαλισμό, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες αντικαταστάθηκαν και τέσσερις αρχιφύλακες. Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει τα βίντεο που δείχνουν πώς οι δύο γυναίκες οι οποίες βανδάλισαν με λάδι το κεντρικό μουσείο, είχαν μελετήσει κάθε τους βήμα. Προχθές ανακοινώθηκε ότι τέλη Αυγούστου έγινε κάτι ανάλογο και στο Μουσείο Μπενάκη. Εκεί δεν ήταν ακριβώς λάδι, αλλά μια λιπαρή ουσία που εντοπίστηκε σε βάσεις και πλαίσια και σε δύο ξυλόγλυπτα αντικείμενα. Η τακτική παρόμοια.

Συμπέρασμα; Την ώρα που τα μεγάλα μουσεία διεθνώς προστατεύονται με ηλεκτρονικές πύλες εισόδου και προβληματίζονται πώς θα θωρακιστούν μπροστά στον φόβο της τρομοκρατίας, στην Ελλάδα δεν έχουμε λύσει ακόμη το θέμα των λεκέδων που προκαλούν άγνωστοι μπροστά σε 20 και πλέον φύλακες.

Ο βανδαλισμός με διάφανη λιπαρή ουσία στα δύο αθηναϊκά μουσεία της οδού Βασ. Σοφίας, καθώς και τα κρούσματα που προηγήθηκαν πέρυσι την άνοιξη στην Πέλλα και τη Βεργίνα, όπου άγνωστη ψέκασε με άχρωμο και ελαιώδες υγρό, δείχνουν ότι πρέπει γρήγορα να τεθεί επί τάπητος το θέμα των μέτρων ασφαλείας των ελληνικών μουσείων: δημόσιων και ιδιωτικών.

Και στη Σπιναλόγκα

Εκτός από το λάδι που έριχναν σε χώρους και εκθέματα οι δύο γυναίκες τις οποίες έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας, υπάρχει και το περιστατικό της διάρρηξης στη Σπιναλόγκα. Σ’ αυτό το αφύλαχτο τα βράδια μνημείο, μπήκαν ανενόχλητοι, έφτασαν στον χώρο όπου φυλάσσεται το χρηματοκιβώτιο, το τρύπησαν και έκλεψαν 19.000 ευρώ. Ευτυχώς δεν βρήκαν τα περισσότερα που κρύβονταν στο ίδιο χρηματοκιβώτιο. Η ΕΔΕ θα δείξει τι έγινε στη Σπιναλόγκα. Ομως και σ’ αυτή την περίπτωση, το μνημείο ήταν απροστάτευτο.

Η ειρωνεία; Δεν μπορούμε να φυλάξουμε σε πολλές περιπτώσεις μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά κομπάζουμε ότι ετοιμάστηκε ο φάκελος για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία της UNESCO.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ΥΠΠΟΑ θα συγκροτήσει ειδική επιτροπή για το θέμα των βανδαλισμών και της προστασίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ σχετικά έχουν ενημερωθεί όλοι οι διευθυντές για να είναι σε επιφυλακή.

Αλλά ο καιρός περνάει και, όπως δείχνουν τα περιστατικά των βανδαλισμών (μαζί και αυτό του Ιερού των Αιγυπτίων θεών στη Ν. Μάκρη), τα αντανακλαστικά του υπουργείου Πολιτισμού για τη λήψη μέτρων στους χώρους και στα μνημεία που οφείλει να προστατεύει, είναι αργά…

Μην ξεχνάμε ότι η πολιτική ηγεσία προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός στην περίπτωση του ΒΧΜ, με τις δηλώσεις της τέως υπουργού, αντί να γνωστοποιήσει το περιστατικό κινητοποιώντας και τα άλλα μουσεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή