Το Montblanc award για τις τέχνες απονέμεται σε ελληνοϊταλικό δίδυμο συλλεκτών

Το Montblanc award για τις τέχνες απονέμεται σε ελληνοϊταλικό δίδυμο συλλεκτών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθήκον μιας σπουδαίας εταιρείας είναι να βρει εκείνους τους τρόπους –που αρμόζουν στην ιστορία και στη φιλοσοφία της– για να δώσει πίσω στην κοινωνία ένα μέρος από τα επιχειρηματικά της κέρδη. Η Montblanc είναι παραδοσιακώς γνωστή για τους στυλογράφους μελάνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ομως, εδώ και 27 χρόνια επιτελεί χαμηλόφωνα ένα σημαντικό έργο στήριξης των τεχνών σε πολλές χώρες μέσα από την απονομή ενός βραβείου που φέρει το όνομά της. Ο στόχος της ήταν να εστιάσει σε ανθρώπους, ομάδες ή θεσμούς έτσι ώστε η χορηγία να αντικατοπτρίζει την αρχαία έννοια της λέξεως. Δεν αρκεί δηλαδή κάποιος να δαπανήσει χρήματα για να αποκτήσει φήμη ή υστεροφημία αλλά πρέπει να εισφέρει με τη λογική της κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, ο βραβευθείς πρέπει να δίνει το παράδειγμα, να είναι σε θέση να κινητοποιήσει τις θετικές δυνάμεις μιας κοινότητας. 

Το Montblanc award για τις τέχνες απονέμεται σε ελληνοϊταλικό δίδυμο συλλεκτών-1

Το οικιστικό σύνολο της Ανάφης στο επίκεντρο του Phenomenon.

Η Ελλάδα εντάχθηκε στον κατάλογο των χωρών στις οποίες απονέμεται το βραβείο πριν από τρία χρόνια. Μετά το Ιδρυμα Θεοχαράκη αλλά και το Ιδρυμα Σύγχρονης Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, εφέτος βραβεύονται δύο συλλέκτες, που αν και είναι εγκατεστημένοι μόνιμα στο Παρίσι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διετές φεστιβάλ εικαστικής δημιουργίας στην Ανάφη με τίτλο «Phenomenon»  το 2015. Χάρις στο όραμά τους κατάφεραν να εμπλέξουν όλον τον πληθυσμό του μικρού νησιού στη διοργάνωση, να αξιοποιήσουν πολλά από τα κτίρια του οικισμού αλλά και να φέρουν στην Ελλάδα διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι έκαναν και έργα ad hoc. Η δεύτερή τους διοργάνωση που έγινε το καλοκαίρι του 2017 έδειξε τη δυναμική του νεόκοπου θεσμού αλλά και τις ευεργετικές επιδράσεις που έχει στη μικρή κοινωνία της Ανάφης.

Το Montblanc award για τις τέχνες απονέμεται σε ελληνοϊταλικό δίδυμο συλλεκτών-2

Εργο της Dora Garcia από την περυσινή διοργάνωση.

Eτσι και αλλιώς, ο Ιορδάνης Κερενίδης, διευθυντής ερευνών στο Centre National de Recherche Scientifique στους Κβαντικούς Υπολογιστές και ο Πιερτζόρτζιο Πέπε, διευθυντής Δεοντολογίας και Ηθικής στον κλάδο Φαρμακοβιομηχανίας και λέκτωρ στο πανεπιστήμιο SciencePo και ENSEAD,  δεν είναι οι συνηθισμένοι συλλέκτες. Με σκευή επιστημονική και μεγάλη πνευματική ανησυχία, αντιμετωπίζουν το συλλέγειν ως μια ευθύνη απέναντι στη γνώση και στον κόσμο. Θέλουν να συμβάλουν δημιουργικά στο «οικοσύστημα» της τέχνης. Ερωτεύθηκαν την Ανάφη την πρώτη φορά που την επισκέφθηκαν για διακοπές και έκτοτε έβαλαν στο μυαλό τους το σχέδιο να κάνουν κάτι που να συνδυάσει την τέχνη με την ανάδειξη της ομορφιάς και της μοναδικής ατμόσφαιρας που έχει αυτός ο τόπος.

To βραβείο θα τους απονεμηθεί σε μια ειδική τελετή που θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη στις 24 Σεπτεμβρίου και τη διοργανώνει ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Montblanc στην Ελλάδα και διοργανωτής της βραδιάς, Τίμος Τζάννες. Το «παρών» θα δώσουν οι παλαιοί βραβευμένοι, προσωπικότητες της τέχνης και η επιτροπή που εισηγείται κάθε χρόνο τους υποψηφίους για το έπαθλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή