Εικαστικά στον κόσμο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παίζοντας με το ανθρώπινο μάτι

Μια έκθεση που υπόσχεται να παίξει με την αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού εγκαινιάζει από σήμερα η Hayward Gallery του Λονδίνου. H «Space Shifters» αποτελείται από μια συλλογή έργων –ανάμεσά τους κάποια του Ανίς Καπούρ και του Ρίτσαρντ Ουίλσον– τα οποία δημιουργούν ψευδαισθήσεις, μπερδεύουν τις αισθήσεις και τελικά παραποιούν την εικόνα που έχουμε για τον ίδιο τον εαυτό μας. Η σύγχρονη τέχνη βάζει σκοπό να εκπλήξει, να τεστάρει, να συναρπάσει, ακόμα και να τρομάξει το κοινό της. Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Η… κρυφή μουσική ζωή των εικαστικών

«Διπλές ζωές» τιτλοφορείται το αφιέρωμα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Βιέννης (MUMOK), το οποίο αναδεικνύει τις απόπειρες γνωστών εικαστικών καλλιτεχνών να ενσωματώσουν τη μουσική στη δουλειά τους… ή απλώς τις «κρυφές» ζωές τους ως μουσικοί. Η έκθεση αποτελείται αποκλειστικά από μουσικά έργα, τα οποία πλαισιώνονται από βίντεο και φωτογραφίες ζωντανών ερμηνειών σε στούντιο και συναυλιακούς χώρους. Η έκθεση καλύπτει περίπου έναν αιώνα δημιουργίας, φτάνοντας μέχρι τους παραγωγούς ηλεκτρονικής μουσικής του ’90, οι οποίοι χαίρουν ανάλογης αναγνώρισης στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Παρουσιάζονται, επίσης, έργα των Λόρι Αντερσον, Ιβ Κλάιν, Μάρτιν Κιπενμπέργκερ κ.ά.

Η ιστορία του Judson Dance Theater

Αφιερωμένη στο περίφημο Judson Dance Theater είναι η έκθεση που φιλοξενεί αυτόν τον καιρό το MoMA της Νέας Υόρκης. Με τον τίτλο «Judson Dance Theater: The Work Is Never Done», παρουσιάζει πλούσιο αρχειακό υλικό με φωτογραφίες αλλά και εντυπωσιακές προβολές από την ιστορία της χορευτικής ομάδας που εξελίχθηκε σε κανονικό καλλιτεχνικό κίνημα· αυτό που πέτυχε να ενσωματώσει χορογράφους, εικαστικούς, συνθέτες και κινηματογραφιστές, οι οποίοι μετέτρεψαν μια παλιά εκκλησία του Γκρίνουιτς Βίλατζ σε έναν μοναδικό χώρο τέχνης και πειραματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή