Eλληνοτουρκικές «Γέφυρες» με ναΐφ ζωγραφική

Eλληνοτουρκικές «Γέφυρες» με ναΐφ ζωγραφική

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο εξαιρετικό μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο, κτίριο από τα τέλη του 19ου αιώνα, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου η έκθεση «Γέφυρες».

Οι «Γέφυρες» είναι ο εικαστικός διάλογος δύο καταξιωμένων γυναικών δημιουργών, που έχουν αναγνωριστεί στις πατρίδες τους ως σημαντικές εκπρόσωποι της ναΐφ τέχνης. Η Hatice Kumbaraci Gürsöz από την Τουρκία και η Σοφία Καλογεροπούλου από την Ελλάδα συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη, πόλη-μήτρα και τόπος κοινών αναφορών και για τις δύο εικαστικούς.

Eλληνοτουρκικές «Γέφυρες» με ναΐφ ζωγραφική-1

Εργο της Hatice Kumbaraci Gürsöz με τίτλο «Μy Istanbul». 

Η ναΐφ ζωγραφική έχει μία δική της αξία και ομορφιά, έχει τους δικούς της κώδικες και τη δική της θεματογραφία. Σταδιακά, αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα ως μία κατηγορία τέχνης με σπουδαίους δημιουργούς και σημαντικά έργα, τόσο από αυτοδίδακτους όσο και από καταξιωμένους καλλιτέχνες. Υπάρχει ένα δημώδες υπόστρωμα με εξαιρετικά έργα λαϊκής ναΐφ τέχνης αλλά και μια περισσότερο λόγια και επεξεργασμένη εκδοχή.  Στην περίπτωση της έκθεσης «Γέφυρες» έχουμε να κάνουμε με δύο καλλιτέχνιδες με σημαντική πορεία και διεθνή εμπειρία.

Eλληνοτουρκικές «Γέφυρες» με ναΐφ ζωγραφική-2

Εργο της Σοφίας Καλογεροπούλου με τίτλο «Πρωινό στο Βόσπορο».

Η έκθεση οργανώθηκε με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ιριδος Κρητικού. «Το έργο της Σοφία Καλογεροπούλου εμπνέεται από τους ελληνικούς μύθους και τις άγνωστες νεραϊδοχώρες του ουρανού και της γης, από τη συγκίνηση της παγκόσμιας μουσικής παιδείας και τις τοπικές προφορικές αφηγήσεις, από τον κόσμο της όπερας και τις εύθραυστες ισορροπίες των ρομαντικών ηρωίδων της, από τα ακοίμητα σκοτεινά νερά, τα κελεύσματα των πουλιών και τους ψιθύρους των φυλλωμάτων των μικρών πατρίδων της», γράφει η Ιρις Κρητικού.

«Αποτυπώνοντας με τρόπο πυκνό την αγάπη της για τη ζωή, τη φύση και την τέχνη, η Σοφία Καλογεροπούλου, ακούραστη ταξιδιώτης του κόσμου, αναζητεί και προτείνει γοητευτικά οπτικά φάσματα που αναπνέουν και αναπτύσσονται στον καμβά με τη μορφή ενός συναρπαστικού μυθοπλαστικού αφηγήματος».

Eλληνοτουρκικές «Γέφυρες» με ναΐφ ζωγραφική-3

« Οι τρεις χάριτες», έργο της Σοφίας Καλογεροπούλου. 

Η έκθεση «Γέφυρες» θα διαρκέσει από τις 23 Νοεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή