Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του ΕΜΣΤ

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του ΕΜΣΤ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του ΕΜΣΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτισμένη και συναινετική, αν δεν ακολουθούσε λίγη ώρα αργότερα μία αναπάντεχη ανατροπή. Αρχικά η ατμόσφαιρα της ετήσιας απολογιστικής και προγραμματικής ενημέρωσης από την απερχόμενη διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, παρουσία του προέδρου του Δ.Σ. Γιώργου Παπαναστασίου, έδινε το κλίμα μιας επιτυχίας. «Το έργο που επιτελέστηκε, δεδομένων των συνθηκών ήταν τιτάνιο», δήλωσε η κ. Κοσκινά και γι’ αυτό «είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ υπερήφανη».

Και συμπλήρωσε ότι «ο υπερβολικός φόρτος δουλειάς ίσως με εμποδίσει να καταθέσω υποψηφιότητα για την πλήρωση της θέσης, για την οποία το ΥΠΠΟ έχει εκδώσει προκήρυξη. Παρότι δεν το έχω αποφασίσει ακόμη κρίνω πως η πρωτοβουλία για διαφανείς διαδικασίες ανάθεσης διευθυντικών καθηκόντων στους εποπτευόμενους φορείς του μέσω διαγωνισμού είναι απολύτως θετική». Η διαβεβαίωση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στα θυρανοίξια που θα σημάνουν το οριστικό τέλος μιας περιπέτειας 18 χρόνων, και πως αυτός ο πολύπαθος εθνικός φορέας θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το επόμενο καλοκαίρι, έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας.

Δεν κράτησε πολύ, καθώς μισή ώρα αργότερα από το ΥΠΠΟ εστάλη στους δημοσιογράφους μια ανακοίνωση με παρατηρήσεις σχετικές με τον «Απολογισμό της απερχόμενης διευθύντριας του ΕΜΣΤ». Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αφενός η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου έγινε καταχρηστικά, «χωρίς καμία προσυνεννόηση με το υπουργείο». Αφετέρου, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά «δεν είχε λάβει επιχειρησιακό σχέδιο της πλήρους λειτουργίας του ΕΜΣΤ, χρονοδιάγραμμα για την έκθεση της μόνιμης συλλογής του μουσείου και εγκεκριμένο από το Δ.Σ. απολογισμό». Κύκλοι του ΥΠΠΟ μας διαβεβαίωσαν ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν δόθηκαν εγκαίρως, ούτε σαφώς από τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ. Η οποία, επίσης, «απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο επανειλημμένο ερώτημα της υπουργού πότε θα λειτουργήσει πλήρως το μουσείο. Και η επιχορήγηση που ανακοινώθηκε από την κ. Κοσκινά για τη νέα χρονιά δεν συνοδεύεται από επαρκή αιτιολόγηση». Τέλος, της καταλογίζεται καθυστέρηση στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης της δωρεάς που εγκρίθηκε από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Κατερίνα Κοσκινά χαρακτήρισε στην «Κ» πολύ σοβαρά όσα της καταλογίζονται και δήλωσε την πρόθεσή της να απαντήσει άμεσα. Πάντως, υποστηρίζει ότι πριν από λίγες ημέρες έστειλε στην κ. Ζορμπά επιστολή στην οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συντάξει τώρα το επιχειρησιακό σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα. Επίσης, διαβεβαιώνει ότι οι προϋπολογισμοί έχουν εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ και έχουν κατατεθεί στο ΥΠΠΟ. Στην «Κ» μίλησε και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Αγγελος Αντωνόπουλος, σχολιάζοντας ότι «ίσως υπάρχει μια επιφύλαξη για την τυπική διαδικασία της έγκρισης αλλά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κατερίνα Κοσκινά στη συνέντευξη Τύπου έχουν συζητηθεί στο Δ.Σ».

Η κ. Κοσκινά τόνισε στην «Κ» ότι η αύξηση του προϋπολογισμού που αφορά τη μισθοδοσία για το 2019 δικαιολογείται πλήρως από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΜΣΤ, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα (1.8.2017). Και εξήγησε πως η όποια καθυστέρηση στην εύρεση και ανάθεση του έργου που απαιτείται για την υλοποίηση της δωρεάς του ΙΣΝ σε τεχνικό σύμβουλο δεν οφείλεται στο ΕΜΣΤ. Ωστόσο, το θέμα έχει πλέον δρομολογηθεί.

Δεν ξέρουμε αν οι αντιπαραθέσεις συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Η ουσία είναι ότι μία ακόμη φορά το ΕΜΣΤ δεν μας απασχολεί ως η κιβωτός της σύγχρονης τέχνης ούτε ως ο φορέας που ασκεί εικαστική πολιτική. Δύο δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές της έλλειψης κοινού οράματος. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσείου, Γιώργος Παπαναστασίου, είπε στην «Κ» πως «πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά στον στόχο». Από την άλλη, το ΥΠΠΟ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Τα εγκαίνια της μόνιμης συλλογής έχουν μετατεθεί για το άδηλο μέλλον». Με όλα αυτά δεν έχουμε λόγους να αισιοδοξούμε για το μέλλον του ΕΜΣΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή