Αγνωστα «μοντέλα» στον φακό

Αγνωστα «μοντέλα» στον φακό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε γωνία της Μεσσηνίας υπάρχουν σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλη ιστορία, από την προϊστορική περίοδο μέχρι και τα μεταβυζαντινά χρόνια, οι οποίοι μαρτυρούν στον επισκέπτη τους πως ήταν τόπος με ιδιαίτερη αίγλη, ακμή και ανάπτυξη στην αρχαιότητα.

Καθρέφτης όλων αυτών είναι οι χιλιάδες αρχαιότητες, οι οποίες αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές που διενεργήθηκαν ήδη από το πρώτο μισό του 20ού αι., και αποτελούν τον πλούτο των μόνιμων συλλογών των μουσείων της περιοχής: Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, Μουσείο Χώρας, Μουσείο Οχυρού Συγκροτήματος Τρουπάκηδων Καρδαμύλης.

Αγνωστα «μοντέλα» στον φακό-1

Φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων από την περιοχή της Μεσσηνίας παρουσιάζουν για πρώτη φορά τον πλούτο που παραμένει στις αρχαιολογικές αποθήκες.

Η περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αθέατη Μνήμη» που εγκαινιάζεται στις 30/11 στον νέο χώρο τέχνης Α49, τον οποίο δημιούργησε η «A+A teleia KALAMATA» στην οδό Αναγνωσταρά 49, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφήγημα με την ιστορία της περιοχής. Ο Θάνος Καρτσόγλου φωτογράφισε 30 αντικείμενα (αγγεία, γλυπτά, ψηφιδωτά, εικόνες κ.ά.) από τις αρχαιολογικές αποθήκες της Μεσσηνίας, που θα δούμε για πρώτη φορά.

Στις αρχαιολογικές αποθήκες φυλάσσονται πολλά σημαντικά ευρήματα και κειμήλια, σημειώνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας δρ Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, υπογραμμίζοντας πως η αρχαιολογική έρευνα «φέρνει αδιάκοπα στο φως νέα τεκμήρια του παρελθόντος, που συμπληρώνουν τις γνώσεις μας για την κάθε ιστορική περίοδο και συχνά ξαφνιάζουν είτε με τη μοναδικότητα της τέχνης τους είτε με τη σπανιότητά τους». Είναι αυτό το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που, μετά τις ανασκαφές, την καταγραφή, συντήρηση και μελέτη των αντικειμένων από το επιστημονικό προσωπικό, μένει αθέατο. Η αρχαιολόγος στο σημείωμά της εξηγεί ακόμη πως η περιοδική φωτογραφική έκθεση «Αθέατη Μνήμη» ανασύρει ένα μέρος αυτών ακριβώς των ευρημάτων και κειμηλίων από τις αρχαιολογικές αποθήκες, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να τα απολαύσει.

Αγνωστα «μοντέλα» στον φακό-2

Συνεργάτης της έκθεσης, ο Βαγγέλης Νικολάου, μιλώντας στην «Κ», στέκεται στη δημιουργική συνεργασία μεταξύ ενός δημόσιου φορέα και της συνεταιριστικής προσπάθειας μιας ομάδας ανθρώπων. Της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της νεοϊδρυθείσας «ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. A+A teleia KALAMATA». Η «Αθέατη Μνήμη» αποτελεί την εναρκτήρια δράση της, η οποία εγκαινιάζει έναν πολυδύναμο χώρο πολιτισμού 380 τ.μ. στο κέντρο της πόλης, με στόχο την υλοποίηση εκδηλώσεων που θα βασίζονται σε συνέργειες με αντίστοιχους φορείς.

Την επιλογή των αντικειμένων επιμελήθηκαν οι αρχαιολόγοι Μιχάλης Κάππας και Δημοσθένης Κοσμόπουλος, ενώ στη γραφιστική επιμέλεια συνεργάστηκαν οι γραφίστες Αναστάσιος Παπαδόγκωνας και Βαγγέλης Νικολάου. Η συνδιοργάνωση έγινε ύστερα από πρόταση του προέδρου της «A+A teleia KALAMATA» Γεωργίου Λιόντου, που υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στόχος όλων είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Μεσσηνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή