«Παγώνει» το έργο ψηφιοποίησης κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

«Παγώνει» το έργο ψηφιοποίησης κινητών μνημείων του ΥΠΠΟΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυλαία με αντιφάσεις ρίχνει το υπουργείο Πολιτισμού στο συγχρηματοδοτούμενο έργο της ψηφιοποίησης κινητών μνημείων, με τη χθεσινή απόφαση που συνυπογράφουν η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο υφυπουργός Κ. Στρατής και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Με την απόφαση κηρύσσεται έκπτωτη η ανάδοχη εταιρεία IKnowHow (ΙΚΗ), η οποία είχε αναλάβει τη δημιουργία του ειδικού λογισμικού πάνω στο οποίο θα «κούμπωναν» οι ψηφιακές καταγραφές των μνημείων.

Η αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου είχε διαφωνήσει με ψήφους 3 κατά και 2 υπέρ σχετικά με την αποδοχή του ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος (ΟΠΣ) στην τελευταία συνεδρίασή της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, και έκτοτε η όλη διαδικασία πάγωσε.

Για «αδικαιολόγητη» απόφαση κάνει λόγο η εταιρεία, με την οποία επικοινώνησε η «Κ», επισημαίνοντας ότι η αρμόδια επιτροπή παραλαβής δεν της κοινοποίησε την «υποτιθέμενη μη συμμόρφωσή» της με τους όρους του έργου, «όπως ορίζεται στη μεταξύ μας σύμβαση», και το ΥΠΠΟΑ την κήρυξε έκπτωτη «χωρίς να κληθούμε να παράσχουμε εξηγήσεις όπως ορίζει ο νόμος». «Η εταιρεία μας έχει υπερκαλύψει όλες τις συμβατικές απαιτήσεις του λογισμικού της σύμβασης, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνάντηση εργασίας με την αναθέτουσα αρχή (ΥΠΠΟΑ/ΔΕΑΜ) και τη Διαχειριστική Αρχή ΕΠΑΝΕΚ», επισημαίνει η IKH και τονίζει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Χθες εξέπνευσε η προθεσμία της τελευταίας παράτασης που είχε δώσει η διαχειριστική αρχή για την ολοκλήρωση του ειδικού λογισμικού (υποέργο 3). Με άλλα λόγια, χωρίς το ΟΠΣ το σύνολο του έργου της ψηφιοποίησης κινδυνεύει να θεωρηθεί μη ολοκληρωμένο και να απενταχθεί, όπως φαίνεται και από σχετική επιστολή που απέστειλε πρόσφατα η Διαχειριστική Αρχή («Κ», 22/11/18).

Επικοινωνήσαμε με συνεργάτες της υπουργού και του υφυπουργού Πολιτισμού οι οποίοι σημείωσαν ότι βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι «το έργο να συνεχιστεί», αλλά δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν με ποιον τρόπο και με ποια μορφή. Να σημειώσουμε επίσης ότι χθες έληξαν και οι συμβάσεις των έκτακτων αρχαιολόγων που εργάζονταν στην αυτεπιστασία του υπουργείου για το έργο της ψηφιοποίησης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο προχωράει σε αίτημα παράτασης του έργου χωρίς όμως την αυτεπιστασία.

Η ψηφιοποίηση των κινητών μνημείων, ένα έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, σχεδιάστηκε για να παρέχει στους πολίτες πρόσβαση στον εθνικό πολιτιστικό πλούτο μέσω του Διαδικτύου, ενώ θα λειτουργούσε και ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

Η εταιρεία ΙKnowΗow κέρδισε τον διαγωνισμό για τη δημιουργία του ειδικού λογισμικού το 2014 και μετά τις ενστάσεις της ανταγωνίστριας εταιρείας ανέλαβε επισήμως το 2015 με προϋπολογισμό περίπου 700.000 ευρώ. Η εταιρεία παρέδωσε μία εκδοχή του λογισμικού τον Ιανουάριο του 2018 στην αρμόδια επιτροπή και έπειτα από τροποποιήσεις παρουσίασε το λογισμικό βελτιωμένο στα τέλη Αυγούστου. Τα κινητά μνημεία που καταγράφηκαν από την αυτεπιστασία και τις ανάδοχες εταιρείες του έργου ανέρχονται σε περίπου 500.000 σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή