Ανταπόκριση από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ: οι εκλογές που έφεραν τη νέα σελίδα

Ανταπόκριση από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ: οι εκλογές που έφεραν τη νέα σελίδα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χτυποκάρδι των αμερικανικών εκλογών το νιώσαμε όλοι. Ζήτησα από τον καλό φίλο της στήλης, Δημήτρη Αντωνίου, να στείλει μια ανταπόκριση από τις ΗΠΑ. Ιδού τι μας έγραψε από την Πενσιλβάνια ο λέκτωρ Ελληνικών Σπουδών και αναπληρωτής διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI), στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.  

«Φιλαδέλφεια, Σάββατο 7 Νοεμβρίου, 11.24. Επειτα από τέσσερις μέρες αδιάλειπτης τηλεοπτικής κάλυψης των εκλογών, ο παρουσιαστής του CNN Γουλφ Μπλίτζερ ανακοινώνει ότι “ο Μπάιντεν θα είναι ο 46ος πρόεδρος!” και προκαλεί μια έκρηξη χαράς· αρχίζουν να ακούγονται κραυγές ενθουσιασμού και κορναρίσματα· ο κόσμος συγκεντρώνεται στο κέντρο της πόλης. Ενα αυθόρμητο πάρτι ξεκινά έξω από το Convention Center, όπου η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται ακόμα. Κάποιοι χορεύουν ακούγοντας στη διαπασών τη μουσική του “Rocky” (η ταινία διαδραματίζεται στη Φιλαδέλφεια). Το πάρτι, όμως, δεν παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Κάτι ο φόβος του κορωνοϊού, κάτι τα νέα ότι η αστυνομία συνέλαβε ένοπλους υποστηρικτές του προέδρου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άφρονες εορτασμούς.

Ανταπόκριση από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ: οι εκλογές που έφεραν τη νέα σελίδα-1
Ο φόβος επεισοδίων «οχύρωσε» τα μαγαζιά με κόντρα πλακέ.

Αυτές οι αυθόρμητες εκδηλώσεις ενθουσιασμού δεν αποτελούν έκπληξη για τους γνώστες της εντόπιας εκλογικής γεωγραφίας. Η Φιλαδέλφεια, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Πενσιλβάνια, τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε προπύργιο των Δημοκρατικών. Εδρα μεγάλων πανεπιστημίων και σταθερός προορισμός μορφωμένων μεσοαστών που θέλουν να ζήσουν σε μια μεγάλη πόλη χωρίς τα πανάκριβα ενοίκια της Νέας Υόρκης, δεν αποτέλεσε ποτέ ρεαλιστικό στόχο των Ρεπουμπλικανών. Στο στόχαστρό τους ήταν κυρίως οι αποβιομηχανοποιημένες περιοχές της πολιτείας. Οι κάτοικοί τους, μετά μια μακρά περίοδο ανεργίας και φτώχειας, είχαν βρει δουλειά στις εταιρείες εξόρυξης φυσικού αερίου και δεν ήθελαν να ακούσουν λέξη για τους Δημοκρατικούς και τη “στροφή στην πράσινη ενέργεια”. 

Ανταπόκριση από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ: οι εκλογές που έφεραν τη νέα σελίδα-2
Προεκλογική αφίσα υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Και μπορεί ο Μπάιντεν να μην κατάφερε να τους πείσει, αλλά πέτυχε τουλάχιστον να ενεργοποιήσει τόσο τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματός του, που είχαν αντιταχθεί στην υποψηφιότητα Κλίντον, όσο και ένα μεγάλο κομμάτι του μαύρου πληθυσμού της Πενσιλβάνια. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, o Γουόλτερ Γουάλας Τζούνιορ, ένας Αφροαμερικανός με διπολική διαταραχή, από τη Δυτική Φιλαδέλφεια, είχε πέσει νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Το μήνυμα των Δημοκρατικών για φυλετική δικαιοσύνη γινόταν και πάλι επίκαιρο. Την άλλη μέρα, συνεργεία ξεκίνησαν να βιδώνουν κόντρα πλακέ στις πόρτες και στα παράθυρα των καταστημάτων. “Ερχονται και εκλογές”, δήλωναν οι ιδιοκτήτες τους φοβούμενοι επεισόδια και πλιάτσικο, που όμως δεν συνέβησαν ποτέ.

Ανταπόκριση από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ: οι εκλογές που έφεραν τη νέα σελίδα-3
Επί τέσσερις ημέρες υπήρξε αδιάλειπτη τηλεοπτική κάλυψη.

Τι θα κρατήσω από αυτά που είδα και άκουσα; Την απάντηση που έδωσε μια μεσήλικη γυναίκα στον ρεπόρτερ όταν τη ρώτησε: “Πώς νιώθεις σήμερα;” “Οπως όταν τέλειωσα τη χημειο-θεραπεία”, του είπε».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή