Η γλυκιά επιστροφή της Αλκης Ζέη με δύο βιβλία, ένα δώρο σε καιρούς καραντίνας

Η γλυκιά επιστροφή της Αλκης Ζέη με δύο βιβλία, ένα δώρο σε καιρούς καραντίνας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει παιδί, μα και μεγάλος, που να μην έχει διαβάσει «Το καπλάνι της βιτρίνας» ή τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου»; Η Αλκη Ζέη είναι κατά μία έννοια μητέρα και φίλη όλων. Ασχέτως της ηλικίας του καθενός, υπάρχει ένα σημείο όπου όλοι συναντιόμαστε. Και αυτό είναι οι διάφοροι κόσμοι της, για παιδιά και ενήλικες, με εκείνη την τέχνη και την ανθρωπιά που χαρακτηρίζει όλα τα βιβλία της. Η Αλκη Ζέη είναι μια κλασική συγγραφέας και θα διαβάζεται και από τις επόμενες γενιές, τα βιβλία της είναι κομμάτι μιας κοινής πορείας, έχουν δηλαδή συνεκτική επίδραση, όπως θα έχουν πιθανότατα και οι καινούργιοι τίτλοι που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η γλυκιά επιστροφή της Αλκης Ζέη με δύο βιβλία, ένα δώρο σε καιρούς καραντίνας-1
Ο «Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έγινε γκράφικ νόβελ.

Σήμερα κυκλοφορεί «Ο νυχτερινός περίπατος της γιαγιάς», το τελευταίο βιβλίο της Αλκης Ζέη, μια τρυφερή εικονογραφημένη ιστορία με τις ζωγραφιές του Νικόλα Χατζησταμούλου. Είναι ένα παραμύθι γλυκά μελαγχολικό, που μας δένει με την ουσία του ανθρώπου, καθώς μιλάει για την απώλεια. «Στις Βρυξέλλες, την πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει και η καρδιά της γιαγιάς. Πλήρης ημερών, γεμάτη συναισθήματα, εικόνες και μια ευρύτερη κατανόηση του κόσμου, η γιαγιά γλιστράει έξω από τη ζωή σαν να πηγαίνει έναν νυχτερινό περίπατο. Εναν μαγικό περίπατο, που κλείνει τον μεγάλο κύκλο μιας γεμάτης ζωής».

Η γλυκιά επιστροφή της Αλκης Ζέη με δύο βιβλία, ένα δώρο σε καιρούς καραντίνας-2
Τα σκίτσα είναι του Δ. Μαστώρου και η διασκευή της Αγγ. Δαρλάση.

Σαν να μας στέλνει τον δικό της χαιρετισμό, η Αλκη Ζέη είναι κοντά μας. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στον «Οδυσσέα» για την υποστήριξη της δράσης του. Ο «Οδυσσέας» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τη Δάφνη Βλουμίδη και Γερμανούς φίλους του ξενοδοχείου «Βότσαλα», στη Μυτιλήνη. Από την ίδρυσή του, το 2012 (στο Βερολίνο), ξεκίνησαν προγράμματα απασχόλησης, μάθησης και επικοινωνίας για νέους πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί της Λέσβου.

Η γλυκιά επιστροφή της Αλκης Ζέη με δύο βιβλία, ένα δώρο σε καιρούς καραντίνας-3
Η Αλκη Ζέη, μία από τις αγαπημένες συγγραφείς μικρών και μεγάλων.

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε μέσω Διαδικτύου, έως ότου ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία. Και στις 7 Δεκεμβρίου, πάλι από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το αγαπημένο βιβλίο της Αλκης Ζέη, «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», κυκλοφορεί σε μορφή γκράφικ νόβελ. Είναι ένα από τα κλασικά και αγαπημένα, για παιδιά από 12 ετών και πάνω, αλλά και για ενηλίκους με ανοικτή καρδιά. Αναφέρεται στα χρόνια της Κατοχής, με κύριο συνεκτικό άξονα την ελπίδα. Τη διασκευή του κειμένου έκανε η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, που έχει και η ίδια στο ενεργητικό της πολλά επιτυχημένα βιβλία για παιδιά και νέους, ενώ για την εικονογράφηση υπεύθυνος είναι ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος. Το ελληνικό γκράφικ νόβελ κάνει άλματα τον τελευταίο καιρό.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή