Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές τιμούν το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα»

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές τιμούν το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι διαφορετικά εφέτος και ο Μαραθώνιος της Αθήνας, που τελείται παραδοσιακά τον Νοέμβριο, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί. Προσαρμοσμένος στους αυστηρότατους κανονισμούς ασφαλείας που απαγορεύουν στους δρομείς να συναγωνιστούν, έπρεπε να αναζητήσει νέα φόρμουλα. Η virtual εκδοχή του, που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ για το 2020, έχει την εξής πρωτοτυπία: από τις αρχές του τρέχοντος μήνα (έως αύριο), οι συμμετέχοντες εγγράφονταν ψηφιακά, έπαιρναν τον αριθμό τους και κατέβαζαν μια ειδική εφαρμογή στο κινητό, που τους επέτρεπε να επιλέξουν πότε θα έκαναν την κούρσα που προτιμούσαν. Ανέβαζαν τα αποτελέσματα, τα οποία κοινοποιούνταν στον φορέα, που με τη σειρά του έστελνε μετάλλια και διπλώματα τερματισμού. Για δρομείς που προπονούνταν μήνες, ώστε να είναι σε θέση να τρέξουν, αυτό ήταν ένα είδος αναγνώρισης της προσπάθειάς τους.

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές τιμούν το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα»-1
Η Σοφία Μπεκατώρου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Εκατοντάδες αθλητές συμμετείχαν με αυτόν τον τρόπο, θέλοντας να στηρίξουν τον ιστορικό αγώνα. Ανάμεσά τους, πολλοί ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που έτρεξαν για διαφορετικό λόγο. Κορυφαίοι Ελληνες αθλητές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της προέδρου του Επετειακού Ετους «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη, για να τιμήσουν την επέτειο, την οποία άλλωστε τιμά και ο ΣΕΓΑΣ. Φορώντας το μπλουζάκι του Επετειακού Ετους, οι αθλητές μετέφεραν μέσα από τη διαδρομή τους τις αιώνιες ιδέες και αξίες που τα δύο αυτά ιστορικά γεγονότα συμβολίζουν. Το συγκινητικό είναι ότι δεν υπήρξε ούτε μία προσωπικότητα του αθλητισμού που δεν έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή. Θεώρησαν ιερό καθήκον να τρέξουν ακόμα και αν ήταν ολομόναχοι στο Ολυμπιακό Στάδιο ή στον Αγιο Κοσμά.

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές τιμούν το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα»-2
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη απηύθυνε την πρόσκληση.

Τελικά τι απομένει από αυτές τις μοναχικές κούρσες του Πύρρου Δήμα, της Αννας Κορακάκη, του Αγγελου Μπασινά, της Σοφίας Μπεκατώρου, του Νίκου Κακλαμανάκη, του Λευτέρη Πετρούνια και τόσων άλλων αθλητών που αποτελούν εθνικά σύμβολα; Μα ότι ο μικρός αγώνας του καθενός είναι μια κουκκίδα που μπορεί να ενωθεί με τη διπλανή της και να σχηματίσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από εμάς. Αυτό δεν είναι άλλωστε και το νόημα της επετείου; Οτι ομονοούμε στις κοινές αξίες. «Ο Μαραθώνιος 2020 φέρει ακόμα περισσότερους συμβολισμούς, καθώς πραγματοποιείται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, που δοκιμάζουν όχι μόνο τους Ελληνες, αλλά ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. 

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές τιμούν το επετειακό έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα»-3
Ο χρυσός ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, προσέθεσε: «Ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις τιμής της επετείου των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πολύ περισσότερο όταν η Μάχη του Μαραθώνα υπήρξε η ιστορική αιτία γέννησης του Μαραθωνίου».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή