Η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» δείχνει το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών

Η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» δείχνει το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σας μιλώ από ένα έρημο Αμστερνταμ, που τελεί σε καθεστώς ιδιότυπης καραντίνας», ήταν οι πρώτες κουβέντες της δρος Μαρίας Μπολέτση από την άλλη άκρη της γραμμής. Η κάτοχος της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στην ολλανδική πρωτεύουσα, που φέρει το όνομα της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδη, είναι πάντα δραστήρια και γεμάτη όρεξη για δουλειά, παρά τους περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας. Ανέλαβε τη θέση το 2018 και πέτυχε ήδη τη βράβευση του θεσμού από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών Αμερικής, με το Innovative Initiative Award. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε από κοινού με τον Δημήτρη Παπανικολάου, αναπληρωτή καθηγητή στο ίδιο πεδίο, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αλλά και την πρώην μεταδιδακτορική υπότροφο της έδρας στο Αμστερνταμ, Κριστίνα Γκεντγκαουντάιτε. Στην ουσία δημιούργησαν ένα δίκτυο που αφορά πρωτότυπες  πρωτοβουλίες οι οποίες εντάσσουν τον ελληνικό πολιτισμό και τον χώρο των Νεοελληνικών Σπουδών σε ευρύτερες, διεθνείς συζητήσεις, υπό το πρίσμα της πολιτισμικής ανάλυσης, διερευνώντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στον 21ο αιώνα.

Η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» δείχνει το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών-1
Φοιτητές παρακολουθούν σεμινάριο.

Παλαιά γνώριμη της Ολλανδίας, η κ. Μπολέτση, που διδάσκει από το 2010, ως επίκουρη καθηγήτρια, Κινηματογράφο και Λογοτεχνία στο Λάιντεν, ήταν η πιο σοφή επιλογή για την έδρα, η οποία έλαβε το φιλί της ζωής χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη, κυρίως του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και κατά δεύτερο λόγο της Ολλανδικής Επιστημονικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. 

«Εργάζομαι σε ένα πανεπιστήμιο που έχει αγάπη για τα ελληνικά γράμματα. Το τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και έχει τη δική του ιστορία, με πρωτοπόρες μελέτες των σκαπανέων της, όπως οι καθηγητές Βιμ Μπάκερ και Αρνολντ βαν Χέμερτ, για την Κρητική Αναγέννηση. Επειτα από έξι δεκαετίες, το τμήμα είχε μείνει για χρόνια δίχως καθηγητή, μετά την αποχώρηση του Μαρκ Λάουξτερμαν το 2006, άρα δίχως τη δυνατότητα παραγωγής νέας έρευνας μέσω διδακτορικών», μας εξηγεί. Σήμερα, η ίδια έχει τέσσερις διδακτορικούς φοιτητές, που καταπιάνονται με πληθώρα θεμάτων, από ιστορικά μέχρι και πιο επίκαιρα, από την τέχνη για την προσφυγική κρίση έως τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την αναμετάδοσή της μέσω Twitter. 

Η έδρα «Μαριλένα Λασκαρίδη» δείχνει το μέλλον των Νεοελληνικών Σπουδών-2
Η αείμνηστη Μαριλένα Λασκαρίδη, ένας άνθρωπος πνευματικός.

«Είναι εξαιρετικά σπουδαίο να συγκροτεί κανείς ερευνητική ομάδα, διότι έτσι παράγεται νέα γνώση και αυξάνεται η εμβέλεια των Νεοελληνικών Σπουδών», υπογραμμίζει η κ. Μπολέτση. «Πολλά τμήματα στο πεδίο αυτό συρρικνώνονται ανά την Ευρώπη, όμως υπάρχει και μια αχτίδα αισιοδοξίας, με νησίδες που αντέχουν. Το στοίχημα είναι να γίνουν οι νησίδες αρχιπέλαγος. Αυτή ήταν και η πρόθεσή μας, με το δίκτυο που δημιουργήσαμε με την Οξφόρδη».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή