«Riza», μια νέα συλλεκτική σειρά αντικειμένων από τους μάστορες της Θράκης

«Riza», μια νέα συλλεκτική σειρά αντικειμένων από τους μάστορες της Θράκης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε ερωτευόμαστε με την πρώτη ματιά έναν τόπο; Οταν περνάμε την «πύλη εισόδου» με κάποιον που τον αγαπά πολύ και μας τον δείχνει πρώτα με το συναίσθημα και μετά με το βλέμμα. Ετσι και εγώ, γνώρισα τον Εβρο μέσα από την Αγγελική Γιαννακίδου, την ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. Πέρα από την ομορφιά του τοπίου, μοιράστηκε μαζί μου την ομορφιά των κατοίκων του, την αγνότητα και την καλοσύνη τους, το δέσιμο που έχουν με την παράδοσή τους. Αεικίνητη και πολυμήχανη, όχι μόνο κατάφερε να διασώσει κειμήλια, εργαλεία, πράγματα καθημερινής χρήσης που συνδέονται με την πολυκύμαντη ιστορία της περιοχής, αλλά και να καταγράψει τραγούδια, έθιμα και τεχνικές. Χειροτέχνισσα και μαγείρισσα, ετοίμαζε μάλιστα μόνη της –όλα αυτά τα χρόνια– τα αντικείμενα και τα καλούδια που έβρισκε κανείς στο πωλητήριο του μουσείου, από τις μαρμελάδες με γεύση πιπεριά μέχρι εκπληκτικά τσολιαδάκια από ύφασμα.

«Riza», μια νέα συλλεκτική σειρά αντικειμένων από τους μάστορες της Θράκης-1
Κεντήματα, πλεκτά και υφαντά έχουν τη θέση τους.

Από τον Σεπτέμβριο, όμως, συνέλαβε ένα άλλο σχέδιο ώστε να μπορέσει να ενισχύσει όλους τους ντόπιους τεχνίτες που έχουν απομείνει, από το Τριεθνές μέχρι τα Πομακοχώρια, οι οποίοι επίσης υποφέρουν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία. Αριστη γνώστρια των ικανοτήτων τους, η Αγγελική σχεδίασε μια σειρά από κομμάτια, τα οποία έφτιαξαν αργότερα εκείνοι: σιδηρουργοί, υφάντρες, ξυλουργοί έπιασαν τα σύνεργα και δημιούργησαν μικρά θαύματα. Ολα αυτά τα περίπου 80 αντικείμενα, που είναι συλλεκτικά, λανσαρίστηκαν στο πωλητήριο ως μια ενιαία σειρά με την ονομασία «Riza».

«Riza», μια νέα συλλεκτική σειρά αντικειμένων από τους μάστορες της Θράκης-2
Υπάρχουν και εξαιρετικά μαχαιροπίρουνα.

«Την εποχή της προφάνειας, στρέφουμε το βλέμμα μας στην αθέατη πλευρά της ζωής. Στον πυρήνα, στην αρχή, στη ρίζα», λέει η Αγγελική. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη των ανθρώπων του οίκου Dior στην περιοχή, όπου είδαν πώς φτιάχνεται το μετάξι στο Σουφλί, έκαναν στάση στο μουσείο και στο πωλητήριο. Η Μαρία Γκράτσια Κιουρί, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του οίκου, εντυπωσιάστηκε με την εξαιρετική δουλειά των τεχνιτών και δήλωσε με ενθουσιασμό ότι πολλά από τα υφαντά και τα κεντήματα της έδωσαν έμπνευση.

«Riza», μια νέα συλλεκτική σειρά αντικειμένων από τους μάστορες της Θράκης-3
Υφάντρα επί το έργον.

Η Αγγελική Γιαννακίδου ξέρει ότι το νήμα της ιστορίας κάθε περιοχής το κρατούν αυτοί οι παλιοί μάστορες που, από πάππο προς πάππο, βαστούσαν καλέμια, μυστριά, σκαρπέλα, μαζί με τις γυναίκες που έμαθαν τα εργόχειρα από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους. Αν χαθεί αυτός ο κρίκος, τότε κόβεται η αλυσίδα αιώνων: «Αυτό είναι το σημαντικό, να σωθεί και να το γιορτάσουμε μέσα στο 2021, για τα 200 χρόνια του κράτους. Οσο για το νέο έτος, η θρακιώτικη ευχή είναι “γεροσύνη, καθαρό μυαλό και καθαρή καρδιά. Και του χρόνου!”».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή