ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

ΠτΔ: Στο πρόσωπο της Σοφίας συναντήθηκα με όλες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν

ΠτΔ: Στο πρόσωπο της Σοφίας συναντήθηκα με όλες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν

Κοντεύει έναν χρόνο στο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Μέσα στους μήνες αυτούς, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δείχνει με κάθε ευκαιρία ένα διαφορετικό υπόδειγμα ηγεσίας από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Με ευαισθησία, ενσυναίσθηση αλλά και αποφασιστικότητα, ξέρει πότε πρέπει να βγαίνει μπροστά για να ανοίγει τον δρόμο. Χθες, πήρε την πρωτοβουλία να συναντηθεί με το πρόσωπο των ημερών, τη Σοφία Μπεκατώρου, ώστε να εκφράσει δημόσια τη στήριξή της στην ολυμπιονίκη που έσπασε ένα «απόστημα» δεκαετιών στην ελληνική κοινωνία. Για πρώτη φορά έχουμε μια γυναίκα πρόεδρο στη χώρα μας που πρωτοστατεί έμπρακτα και συμβολικά στο να αποκτήσουν οι Ελληνίδες το θάρρος για να κατακτήσουν την ισότητα στην πράξη και όχι στους νόμους και στα λόγια.

«Συνάντησα σήμερα μια σπουδαία αθλήτρια, μια γυναίκα με σπάνιο ήθος και ψυχική δύναμη», αναφέρει η δήλωση της ΠτΔ. «Ηταν μια ελάχιστη αναγνώριση της γενναιότητας και της αξιοπρέπειας με τις οποίες κοινοποίησε την τραυματική εμπειρία της. Μια ελάχιστη ένδειξη, όχι συμπαράστασης, αλλά συμμετοχής σε μια συνθήκη που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους βίο. Στο πρόσωπό της συναντήθηκα με όλες εκείνες τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίστηκαν διά βίου από την ηθική βαναυσότητα της σεξουαλικής επιθετικότητας. Ολες εκείνες που φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μην τολμώντας να το καταγγείλουν, επειδή ενδόμυχα γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπιστούν στην καλύτερη περίπτωση με οίκτο ή καχυποψία και στη χειρότερη με περιφρόνηση, με χλεύη, ακόμα και με κοινωνικό στιγματισμό. Ολες εκείνες που υποφέρουν από τις ψυχολογικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επώδυνης εμπειρίας, καταρρακωμένες από την ντροπή και την ταπείνωση, κατασπαραγμένες από την ενοχή, λες και οι ίδιες ευθύνονται γι’ αυτό που τους συνέβη, καταδικασμένες εσαεί στον φόβο, στην απέχθεια για το σώμα τους, στη χαμηλή αυτοεκτίμηση», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Σοφία Μπεκατώρου», συνέχισε, «έσπασε τη σιωπή – ή μάλλον διέλυσε τη συνωμοσία σιωπής στην οποία εμπλέκονται όσοι γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσοι ανακαλύπτουν, δήθεν έκπληκτοι, τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους εις βάρος των γυναικών που εξαρτώνται από αυτούς επαγγελματικά, κοινωνικά, ακόμη και οικογενειακά. Εύχομαι η γενναία αποκάλυψή της να πνεύσει σαν ορμητικός άνεμος και να σαρώσει κάθε υποκρισία και κάθε απόπειρα συγκάλυψης. Και πιστεύω ότι η θαρραλέα στάση της θα συμβάλει στην ευρύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση απέναντι σε ανάλογες ανήθικες και εγκληματικές συμπεριφορές. Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων αλλά και η ατιμωρησία των θυτών. Είναι καιρός να οικοδομήσουμε ένα αξιακό σύστημα στο πλαίσιο του οποίου η γυναίκα δεν θα αντιμετωπίζεται ως δυνάμει θήραμα, η αδυναμία της δεν θα εκλαμβάνεται ως συναίνεση και η σιωπή της δεν θα επικρίνεται ως οιονεί συνενοχή», υπογραμμίζει στη δήλωση.

Η Μπεκατώρου δεν είναι μια τυχαία προσωπικότητα. Αρκεί να αφιερώσει κανείς δέκα λεπτά για να δει στο ΥouΤube την ομιλία της στην περυσινή εκδήλωση «Κ Inspiration» με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της «Κ». Με τη συνολικότερη στάση ζωής της διδάσκει αντοχή, πείσμα. ακόμα και όταν όλα είναι αντίξοα. Αντιμετώπισε τον επώδυνο θάνατο της αδελφής της, της μητέρας της, το διαζύγιό της, τη δυσκολία να είναι στη στεριά, να έχει μια κανονική ζωή σαν απλή μαμά δύο παιδιών. Ξαναβγήκε στη θάλασσα με έναν νέο, προηγμένο τύπο ιστιοπλοϊκού σκάφους, για να κυνηγήσει το όνειρό της μέσα στα εμπόδια και με καμιά διαβεβαίωση ότι θα βρει υποστήριξη. Και τώρα, με την αποκάλυψή της, άπλωσε πανιά και βγαίνει μέσα στη θύελλα για όλες μας. Της οφείλουμε ευγνωμοσύνη.
 
[email protected]