Σχολή Μωραΐτη: Οι μαθητές στέλνουν υλικό στη Σελήνη με το Space X

Σχολή Μωραΐτη: Οι μαθητές στέλνουν υλικό στη Σελήνη με το Space X

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν, το 1952, ο φιλόλογος Αντώνης Μωραΐτης αναλάμβανε τη διεύθυνση του σχολείου που αργότερα θα έφερε το όνομά του, δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί τον ρόλο που θα είχε η γνώση της επιστήμης και της τεχνολογίας ως απαραίτητο εφόδιο των μαθητών. Ομως, ο Καστελλοριζιός που έβαλε ένα (τεράστιο) λιθαράκι στην ελληνική εκπαίδευση, έφτιαξε ένα ίδρυμα το οποίο είχε πάντα στραμμένο το βλέμμα του στο μέλλον. Ηξερε ότι δεν αρκεί να σμιλεύεις ηθικούς χαρακτήρες, χρειάζεται να κάνεις τα παιδιά να οραματίζονται, να κοιτάζουν μπροστά. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο που η Σχολή Μωραΐτη θα γίνει ένα από τα πρώτα σχολεία της υφηλίου που θα στείλει υλικό στη Σελήνη.

Σχολή Μωραΐτη: Οι μαθητές στέλνουν υλικό στη Σελήνη με το Space X-1
Συμμετέχουν όλες οι τάξεις του σχολείου.

Η πρωτοβουλία προχώρησε χάρη στην αποκλειστική συνεργασία του εκπαιδευτηρίου με την εταιρεία Galactic Legacy Labs LLC, η οποία έχει ως στόχο την εξοικείωση και γνωριμία με το Διάστημα, όχι μόνο σε θεωρητικό, αλλά και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο. Μέσα από τη δράση της Lunaprise θα στείλει στη Σελήνη –με τη μη επανδρωμένη αποστολή του περίφημου Space X του Ελον Μασκ– μια μικρή «κιβωτό» καταγεγραμμένη σε μικροδίσκους νικελίου, οι οποίοι περιλαμβάνουν πληροφορίες για τη Γη. 

Σχολή Μωραΐτη: Οι μαθητές στέλνουν υλικό στη Σελήνη με το Space X-2
Ο οραματιστής Αντώνης Μωραΐτης στο προαύλιο του σχολείου.

Κείμενα, εικόνες, ατομικές μαρτυρίες θα ταξιδέψουν έως το φεγγάρι, για να παραμείνουν εκεί σε μια μορφή που δεν θα καταστραφεί από τον χρόνο ή τις καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες. Η Σχολή Μωραΐτη έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα να αποστείλει υλικό με αυτή την αποστολή και ο ενθουσιασμός των παιδιών δεν κρύβεται, καθώς όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες –από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο– θα συμμετάσχουν στο «Moraitis Moon Landing».

Σχολή Μωραΐτη: Οι μαθητές στέλνουν υλικό στη Σελήνη με το Space X-3
1969, και ο άνθρωπος «κατακτά» τη Σελήνη.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο αστροφυσικός και διευθυντής του Λυκείου της Σχολής Μωραΐτη, δρ Λουκάς Μωραΐτης, ο οποίος συντονίζει τους υπευθύνους του προγράμματος και τις ομάδες των εκπαιδευτικών. «Η εξερεύνηση του Διαστήματος αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να έρθουν τα παιδιά πιο κοντά στις επιστήμες και να κατανοήσουν τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης», υπογραμμίζει ο ίδιος. Ανάλογα με την ηλικία και την τάξη τους, οι μαθητές θα εξετάσουν τις ιστορικές, επιστημονικές, τεχνολογικές και φιλοσοφικές πτυχές του συναρπαστικού αυτού θέματος.

Το υλικό για το «Moraitis Moon Landing» θα συγκεντρωθεί μέχρι και τα τέλη Μαρτίου. Είναι συγκινητικό να σκέφτεται κανείς ότι αυτή τη χρονική περίοδο, που τα παιδιά –πλην όσων φοιτούν στο δημοτικό– είναι κλεισμένα στα σπίτια τους λόγω της επιδημίας, έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται ότι η ζωή δεν σταματά στον πλανήτη μας, αλλά απλώνεται μέχρι το Διάστημα. Η στήλη φιλοξενεί σήμερα δημιουργίες των μαθητών του νηπιαγωγείου που συμμετέχουν ενθουσιωδώς. 
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή