Η ΠτΔ έκανε αυτοψία στο Τατόι, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό

Η ΠτΔ έκανε αυτοψία στο Τατόι, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασχολούμαι εντατικά με την υπόθεση του κτήματος στο Τατόι από το 1998. Μέσα σε αυτά τα 23 χρόνια, η εξέλιξη δεν ήταν γραμμική. Υπήρχε οπισθοδρόμηση αλλά και πρόοδος για την αποκατάσταση ενός χώρου και ενός κεφαλαίου του παρελθόντος που παρέμενε, δυστυχώς, δαιμονοποιημένο για δεκαετίες», λέει στη στήλη ο ιστορικός Κώστας Μ. Σταματόπουλος. «Ας μην κοροϊδευόμαστε, για ορισμένους –ευτυχώς ελάχιστους– η ύπαρξή του ακόμα αφυπνίζει εμπάθειες. Πριν από μερικούς μήνες κάποιος έσπασε τον σταυρό στον τάφο του Παύλου και της Φρειδερίκης, ενώ πριν από τρία χρόνια κάποιος άλλος έριξε γράσα στο μαυσωλείο. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη της Κατερίνας Σακελλαροπούλου το Σάββατο ήταν μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Η ΠτΔ έκανε αυτοψία στο Τατόι, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό-1
Δύο οχήματα MG, με την αίγλη του παρελθόντος (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

«Με τη συμβολική της κίνηση η ΠτΔ αποδεικνύει ότι το οίκημα και το κτήμα όχι μόνον αποδίδονται στους πολίτες, όπως είπε, αλλά αποτελούν τμήμα της Ιστορίας μας. Κυρίως, θεωρώ πως μας δίνει το έναυσμα να προχωρήσουμε στο μέλλον, αφήνοντας πίσω πικρίες και εχθροπάθειες. Για όλους εμάς που έχουμε προσπαθήσει για τη διάσωσή του, η αυτοψία από την πρώτη πολίτη της χώρας ήταν μια νίκη», τονίζει ο συγγραφέας του οδηγού αλλά και του δίτομου έργου για το Τατόι. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, σε λίγο καιρό το παρηκμασμένο και εγκαταλελειμμένο κτήμα θα αποκτήσει «δεύτερη βιώσιμη οικονομικά ζωή», όπως αποκάλυπτε και το ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Κ».

Η ΠτΔ έκανε αυτοψία στο Τατόι, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό-2
Η ΠτΔ περιηγήθηκε στο εσωτερικό του μεγάρου (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Η επίσκεψη της Προέδρου διήρκεσε αρκετές ώρες, καθώς ξεναγήθηκε από την ίδια την υπουργό Πολιτισμού, με την παρουσία της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων Μαρίας Μερτζάνη, της τμηματάρχου Μελετών της διεύθυνσης Μαρίας Αργυροπούλου και των συντηρητών Ιωάννη Ματαράγκα και Αλέξανδρου Λέκκα. Η βόλτα ξεκίνησε με ήλιο, αλλά λίγο μετά την ολοκλήρωσή της έπιασε πολύ δυνατό χαλάζι στην περιοχή. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη εντύπωση για το κτήμα, αλλά και για το αρχιτεκτόνημα. Περιηγήθηκε στους χώρους, από τις σοφίτες έως τα υπόγεια. Είδε, μάλιστα, και την ιδιωτική αίθουσα κινηματογραφικών προβολών με τα παλαιά μηχανήματα. Σαν να είχε «παγώσει» ο χρόνος, είχαν απομείνει εκεί ποτήρια με ουίσκι και τασάκια.

Η ΠτΔ έκανε αυτοψία στο Τατόι, σε μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό-3
Οι φθορές του χρόνου είναι εμφανείς παντού (φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ).

Μέσα στα δωμάτια και στις σάλες, καθώς και σε ειδικά κοντέινερ, υπήρχε πληθώρα αντικειμένων, ακόμη και οι επίσημες τουαλέτες της Φρειδερίκης. Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο την ΠτΔ ήταν κάποια άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, αλλά και φθαρμένοι από τον χρόνο τόμοι που προσφέρονταν ως δώρα. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εργασιών, που θα επιστρέψουν στους πολίτες ένα σπουδαίο περιουσιακό, ιστορικό και πολιτιστικό απόκτημα.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή