Η Γιορτή της Κρέπας τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο στη γαλλική πρεσβεία

Η Γιορτή της Κρέπας τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο στη γαλλική πρεσβεία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γλυκιά ευωδιά ψημένης ζύμης ανέβαινε χθες το πρωί ώς τον ουρανό, περνώντας πρώτα από την κομψή πρόσοψη του νεοκλασικού της γαλλικής πρεσβείας, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Η μυρωδιά που γαργαλούσε ουρανίσκους και ρουθούνια προερχόταν από τον κήπο, όπου oκτώ διακεκριμένοι σεφ με «ενορχηστρωτή» τον Ελληνογάλλο συνάδελφό τους Ζαν-Μαρί Χοφμάν και τον sous chef Ηλία Βεκρή, που εργάζονται στην πρεσβεία, προετοίμαζαν κρέπες για να εορτάσουν την περίφημη Chandeleur. Πρόκειται για τη διάσημη Γιορτή της Κρέπας, που έχει την τιμητική της στη Γαλλία στις 2 Φεβρουαρίου, 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. Αντιστοιχεί στην Υπαπαντή του Χριστού, την υποδοχή του στον ναό, και στον εξαγνισμό της Παναγίας. Την ονομασία της η γιορτή την πήρε από τη λέξη «chandelle», που σημαίνει λαμπάδα, κερί.

Η Γιορτή της Κρέπας τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο στη γαλλική πρεσβεία-1
Η Ντίνα Νικολάου (αριστερά) και η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη σε κέφια.

Αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα οι Γάλλοι ανάβουν κεριά τα μεσάνυχτα, θυμίζοντας ότι ο Ιησούς είναι το φως του κόσμου, και φτιάχνουν κρέπες. Το στρογγυλό τους σχήμα συμβολίζει τον ήλιο, την επιστροφή της άνοιξης και την ευφορία της γης. Σύμφωνα με την παράδοση, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν αν δεν τηρούσαν αυτή τη μικρή «τελετουργία». Κάπως έτσι –χάρη στις δεισιδαιμονίες χριστιανισμού και παγανισμού– βρεθήκαμε και εμείς οι τυχεροί δημοσιογράφοι να παρακολουθούμε τους μάστορες της γεύσης επί το έργον χθες το πρωί και να απολαμβάνουμε κάθε τόσο κεράσματα, τηρώντας βέβαια όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας.

Η Γιορτή της Κρέπας τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο στη γαλλική πρεσβεία-2
Αστέριος Κουστούδης (δεξιά) και Γκίκας Ξενάκης.

Οι τελικοί παραλήπτες των 1.000 εδεσμάτων ήταν 350 παιδιά από διάφορα ιδρύματα – ανάμεσα στα οποία το «Μαζί για το Παιδί», «Η Κιβωτός του Κόσμου», τα «Παιδικά Χωριά SOS», που τόσο έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο από στήριξη. Οπως, μάλιστα, δήλωσε συγκινητικά και ο Γάλλος πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, «να έχουν μια γλυκιά γεύση αυτά τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους». Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι κρέπες μεταφέρθηκαν ζεστές στα παιδιά, μαζί με τα υλικά για τη γέμισή τους, ώστε να διαλέξει το καθένα τις λιχουδιές που θα ήθελε να βάλει μέσα.

Η Γιορτή της Κρέπας τιμήθηκε με τον δέοντα τρόπο στη γαλλική πρεσβεία-3
Ο Γάλλος πρέσβης με τους σεφ, στον κήπο.

«Εμείς στην Ελλάδα είμαστε εξοικειωμένοι με τις γλυκές κρέπες και όχι τις αλμυρές. Στη Βρετάνη, την πατρίδα της κρέπας, όπου τη σερβίρουν με χυμό μήλου, μπορεί να βρει κανείς απίθανους συνδυασμούς», μου εξηγούσε η Ντίνα Νικολάου, μια από τους σεφ που έλαβαν μέρος και η οποία έχει γεφυρώσει με τη δουλειά της τις γαλλικές και τις ελληνικές γεύσεις. Δίπλα της, ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Ζαν-Λουί Καψαλάς, ο Αστέριος Κουστούδης, ο Γκίκας Ξενάκης, ο Δημήτρης Χρονόπουλος, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και η Αγάπη Μιχελή, σεφ στην πρεσβεία της Δανίας. Να μια ωραία πρωτοβουλία, που μας έκανε να ξεχάσουμε τον κορωνοϊό και να θυμηθούμε πως η ζωή διαθέτει και νοστιμιά.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή